- 15:23 Ordu’dan Bir Yıldız Daha
- 15:05 Ordu Nüfusu 2024’te Yüzde 6,6 Azaldı
- 14:46 Ordu’da Sağlık Kadrosu Güçleniyor
- 14:38 Giresun Belediyesi Karla Mücadelede Zamanla Yarıştı!
- 14:35 Ünye Devlet Hastanesi'nden Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti
- 14:16 ''Ne Acımız Dindi Ne De Öfkemiz!''
- 13:47 Sivasspor'un Hükmen Mağlubiyet Riski
- 14:13 Akkuş'ta Çatı Katında Korkutan Yangın
- 13:37 Şanlıtürk, ‘’ Süpekülasyon üretiyorlar’’
- 13:28 CHP ‘’Erken Seçim’’ mesaisi başladı
- 13:23 Yapay Zeka Destekli Erciyes Belgeseli NTV Ekranlarında
- 13:44 Gülyalı Belediyesi Karla Mücadeleye Hazır
- 13:06 VALİ EROL GÖLKÖY’DE OKULLARA ZİYARET
- 13:18 Ordu’da Karla Mücadelede Seferberlik
- 12:48 2024-2025 Eğitim Döneminde Alınacak Güvenlik Tedbirleri Belirlendi
Fındık Fiyatı
Deprem, Kalpleri de Sarsıyor
![Deprem, Kalpleri de Sarsıyor](https://www.ordutribungazetesi.com/img/haber/deprem-kalpleri-de-sarsiyor_246.jpg)
Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi ve kalp sağlığı uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu, deprem sonrası hastanelere başvuran vakalarda Kırık Kalp Sendromu (Takotsubo Kardiyomiyopatisi) vakalarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti. Özellikle COVID-19 geçiren hastalar ve travmatik olayların ardından bu sendromun daha sık görüldüğünü ifade etti.
Depremin Kalp Üzerindeki Derin Etkileri
Büyük stres ve travmalar, insan vücudunda aşırı stres hormonlarının salınımına neden olabiliyor. Prof. Dr. Durdu, depremzedelerde ve kayıp yaşayan bireylerde sıklıkla Kırık Kalp Sendromu'na rastlandığını vurguladı. "Deprem sonrası hastanelere başvuran hastalar, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle gelmesine rağmen, kalp krizi bulguları göstermedi. Ancak kalp fonksiyonlarında ciddi bozulmalar tespit ettik. Bu sendrom genellikle travma sonrası gelişiyor ve yaşlı bireylerle menopoz sonrası kadınlar daha fazla risk altında," dedi.
Kadınlar ve Menopoz Dönemi Riski Arttırıyor
Kırık Kalp Sendromu'nun, özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Durdu, kadınların biyolojik olarak strese karşı daha savunmasız hale geldiğine dikkat çekti. "Menopoz sonrası östrojen seviyelerinin azalması, kadınları stres ve travma karşısında daha hassas hale getiriyor. Bu durum, kalbin aniden fonksiyonlarını kaybetmesine yol açabiliyor,” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Durdu, bu sendromun kalp krizine benzer belirtiler gösterdiğini ancak mekanizmasının farklı olduğunu belirtti. Kalp damarlarında tıkanıklık olmadan, kalp kasılma fonksiyonlarında geçici bozulmalar yaşandığını söyledi.
Farkındalık Artıyor, Erken Teşhis Önemli
Türk Kardiyoloji Derneği ve uluslararası sağlık kuruluşları, Kırık Kalp Sendromu hakkında farkındalık yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Durdu, erken teşhisin kritik olduğunu belirterek, “Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşayan kişiler, bunun sadece stres kaynaklı bir durum olduğunu düşünerek göz ardı etmemeli. Detaylı bir kardiyolojik değerlendirme için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır," dedi.
Şeyma YILMAZ