HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama
17 Şubat 2025 Pazartesi Saat: 12:02

Obsesif Kişilikler: Beyinde Başlayan Bir Sorun

Obsesyonların bir beyin hastalığı olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun çoğunlukla ergenlik döneminde başladığını ve tedavi edilmesi halinde çözümünün daha kolay olduğunu ifade etti.
Obsesif Kişilikler: Beyinde Başlayan Bir Sorun

Ergenlerde obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) daha hızlı düzelebileceğine dikkat çeken Tarhan, obsesif özelliklerin kaygıyı fırsata dönüştürerek hedef odaklı mükemmeliyet anlayışına dönüşebileceğini söyledi.

Obsesif Kişilikler ve İlişki Zorlukları

Prof. Dr. Tarhan, obsesif kişiliklerin, obsesif-kompulsif bozukluğu olmayan ancak obsesif özellikler taşıyan bireyler olduğunu ve bu kişilerin iki gruba ayrıldığını belirtti. "Mükemmeliyetçi ve titiz olan obsesif kişiler, sosyal uyumlarını bozmazlar ancak ilişkilerde esneklikleri sınırlıdır" diyen Tarhan, başarılı obsesif kişilerin bu özelliklerini yöneterek sağlıklı bir yaşam sürdürebildiklerini vurguladı.

Obsesif Kişilikler ve Zihinsel Çatışmalar

Obsesif kişiliklerin ailevi yatkınlık ve öğrenmelerle şekillendiğini söyleyen Prof. Dr. Tarhan, bu kişilerin belirli bir noktada obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu geliştirebileceğini belirtti. "Bunlar, her şeyin kusursuz ve düzenli olmasını isterler. İşlerinde sürekli iyileştirmeler yaparlar, ancak bir türlü tamamlayamazlar" dedi.

Mükemmeliyetçilik ve Başarı

Mükemmeliyetçi obsesif kişiliklerin hedef odaklı bir yaklaşım benimsediğinde, başarıya ulaşabileceğini belirten Tarhan, Steve Jobs’ın bu özellikleri sayesinde başarıya ulaştığını örnek gösterdi. "Jobs’ın mükemmeliyetçiliği, ona kaliteli işler yapma yeteneği kazandırdı" dedi.

Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Kaygı

Obsesif kompulsif bozukluğun farklı alt tiplerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, obsesyonların kaygıya yol açarak bireyi davranışlar ve tekrarlayan düşüncelerle meşgul ettiğini ifade etti. "Bir kişi günün büyük kısmını obsesyonlarla geçiriyorsa, bu ciddi bir problem olabilir" dedi.

Tedavi ve Beyin Süreçlerinin Düzeltilmesi

Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde beynin karar verme süreçlerinin analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Tarhan, hastaların genellikle karar veremeyerek düşünce tekrarına girdiklerini ve bu durumda tedaviye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Tarhan, tedavinin hem nörobiyolojik hem de psikolojik süreçleri birlikte ele alması gerektiğini vurguladı.

Çocukluk Travmaları ve Obsesif Eğilimler

Prof. Dr. Tarhan, obsesif kişiliklerin arka planında çocukluk çağı travmalarının sıklıkla görüldüğünü ve bu travmaların çözümlenmeden obsesyonların gelişebileceğini söyledi. Ayrıca, obsesif eğilimlerin küçük yaşlarda bile ortaya çıkabildiğini belirterek, aşırı sevgi ve aşırı disiplinin bir arada olduğu aile ortamlarında bu eğilimlerin daha belirgin hale geldiğini ifade etti.

Obsesyonlarla Başa Çıkmanın Yolu

Obsesyonların üstesinden gelmenin yolunun yüzde 100 emin olmaya çalışmaktan vazgeçmek olduğunu söyleyen Tarhan, "Bireyler, duygu-düşünce füzyonunu ayırt etmeyi öğrenmeli ve düşüncelerinin doğru olduğunu kesinlikle doğrulamaya çalışmamaları gerekir" dedi. Bu şekilde obsesif düşünceleri yönetmenin mümkün olduğunu belirtti.

Şeyma YILMAZ




Anahtar Kelimeler : Obsesif, Kişilikler:, Beyinde, Başlayan, Bir, Sorun

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler