HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
21 Kasım 2023 Salı Saat: 14:48

ANLIK HAVA DEĞİŞİMİ FINDIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Küresel Isınma Karadeniz Bölgesi'nde fındık tarımını kötü yönde etkiliyor.
ANLIK HAVA DEĞİŞİMİ FINDIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

İklim bilimci Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen anlık hava sıcaklık değişimlerinin fındık tarımını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin fındık üretiminde öncü bir konumda olmasına rağmen, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle zorlu bir dönemden geçiyor. Ani hava değişimleri ve kuraklık, fındık tarımını olumsuz etkiliyor. Özellikle ilkbaharda yaşanan ani sıcaklık artışları, fındık ağaçlarının erken çiçeklenmesine sebep olurken, geceleyin düşen sıcaklıklar don riskini beraberinde getiriyor.

Son yıllarda bölgede gözlemlenen zararlı böcek türlerinin artışı, küresel ısınmanın don olaylarıyla birleşerek fındık üretiminde rekolte kayıplarına yol açıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren İklim Bilimci Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğe kadar olan fındık tarlalarında don olaylarının daha çok arttığına işaret ediyor. Bu durum, fındık üreticileri için ciddi bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda.

FINDIKTA VERİM ÇOK AZALIYOR

Prof. Dr. Kurnaz "Son zamanlarda görüyoruz ki fındık 700 metre altında daha sık don yemeye başladı. Çayın böyle bir derdi yok ama fındık tarımını biraz daha yüksek kotlara taşıyarak tarımı oraya geçirmemiz gerekiyor. Çünkü bu kotlarda hava sıcaklık değişimi daha az. Şu anda fındığın yoğun yetiştiği Ordu ve Giresun'dan çoğu çiftçinin yapmış olduğu gibi kivi gibi başka tarım ürünlerine geçmemiz gerekebilir. Çünkü fındıkta verim çok azalıyor" dedi.

DON VURMUZSA VERİM YÜKSEK

Prof. Dr. Kurnaz "Türkiye'de fındık verimi yaklaşık dekarda 84 kilo, yakınımızdaki Gürcistan, İtalya veya Amerika ile kıyaslarsak çok düşük bir değer. Don vurmayacak olursa verim yüksek olabiliyor.

Don oluşmasındaki temel sebep, gündüz sıcaklıkları bölgede hızlı artıyor. Ağaçlar aldanıp çiçek açıyorlar ama gece sıcaklıkları artmıyor.

Gece sıcaklıkları düşük ama gündüz sıcaklıkları yüksek olduğu için mart ayının 10'u ile 20'si arasında ağaçlar don yiyorlar. Bu don durumu alçak kotlara gittikçe artacaktır. Ama 700 kotlarında gece gündüz sıcaklıkları beraber yükseldiği için ağaçlar çiçek açmamış oluyor" dedi.




Anahtar Kelimeler : ANLIK, HAVA, DEĞİŞİMİ, FINDIĞI, OLUMSUZ, ETKİLİYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler