- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
ANLIK HAVA DEĞİŞİMİ FINDIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
İklim bilimci Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen anlık hava sıcaklık değişimlerinin fındık tarımını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin fındık üretiminde öncü bir konumda olmasına rağmen, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle zorlu bir dönemden geçiyor. Ani hava değişimleri ve kuraklık, fındık tarımını olumsuz etkiliyor. Özellikle ilkbaharda yaşanan ani sıcaklık artışları, fındık ağaçlarının erken çiçeklenmesine sebep olurken, geceleyin düşen sıcaklıklar don riskini beraberinde getiriyor.
Son yıllarda bölgede gözlemlenen zararlı böcek türlerinin artışı, küresel ısınmanın don olaylarıyla birleşerek fındık üretiminde rekolte kayıplarına yol açıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren İklim Bilimci Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğe kadar olan fındık tarlalarında don olaylarının daha çok arttığına işaret ediyor. Bu durum, fındık üreticileri için ciddi bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda.
FINDIKTA VERİM ÇOK AZALIYOR
Prof. Dr. Kurnaz "Son zamanlarda görüyoruz ki fındık 700 metre altında daha sık don yemeye başladı. Çayın böyle bir derdi yok ama fındık tarımını biraz daha yüksek kotlara taşıyarak tarımı oraya geçirmemiz gerekiyor. Çünkü bu kotlarda hava sıcaklık değişimi daha az. Şu anda fındığın yoğun yetiştiği Ordu ve Giresun'dan çoğu çiftçinin yapmış olduğu gibi kivi gibi başka tarım ürünlerine geçmemiz gerekebilir. Çünkü fındıkta verim çok azalıyor" dedi.
DON VURMUZSA VERİM YÜKSEK
Prof. Dr. Kurnaz "Türkiye'de fındık verimi yaklaşık dekarda 84 kilo, yakınımızdaki Gürcistan, İtalya veya Amerika ile kıyaslarsak çok düşük bir değer. Don vurmayacak olursa verim yüksek olabiliyor.
Don oluşmasındaki temel sebep, gündüz sıcaklıkları bölgede hızlı artıyor. Ağaçlar aldanıp çiçek açıyorlar ama gece sıcaklıkları artmıyor.
Gece sıcaklıkları düşük ama gündüz sıcaklıkları yüksek olduğu için mart ayının 10'u ile 20'si arasında ağaçlar don yiyorlar. Bu don durumu alçak kotlara gittikçe artacaktır. Ama 700 kotlarında gece gündüz sıcaklıkları beraber yükseldiği için ağaçlar çiçek açmamış oluyor" dedi.