HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Eylül 2024 Perşembe

Zeytinyağı Fiyatında Düşüş Bekleniyor!

Yeni zeytin hasat sezonunda rekolte beklentisinin yüksek olması sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının düşüşe geçtiği açıklandı.
Zeytinyağı Fiyatında Düşüş Bekleniyor!

2024/2025 sezonunun ilk zeytin hasadı, dünyanın tescilli zeytinyağı üreticisi Ayvalık’ta gerçekleştirildi.

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kürlek’in ev sahipliğinde gerçekleşen zeytin hasadına Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan’ın ve bazı kurumların yöneticileri ile üreticiler katıldı.

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmasında; “İlimiz iki denize kıyısı olan geniş coğrafyada her köşesinde ayrı zenginliği bulundurmasıyla çok bereketli topraklara sahip. ‘Türkiye'yi Doyuran İl’ olan Balıkesir tarımın da başkenti diyebiliriz. Bugün de Ayvalık ilçemize sezonun ilk zeytin hasadını gerçekleştirdik. Zeytinin, sıvı altın diyebileceğimiz zeytinyağına dönüşme sürecine şahitlik ettik. Bu vesile ile en kaliteli zeytinlerin üretildiği, en lezzetli zeytinyağlarının işlendiği İlimizdeki üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kürlek de; “Son 20 yılda Türkiye’de zeytin ağaç varlığımız 90 milyondan 190 milyona çıkmıştır. Ağaç varlığımızın artmasına bağlı olarak yıllık zeytin ve zeytinyağı üretimimiz artmış bulunmaktadır. Bu üretim artışı ile Türkiye zeytin ve zeytinyağı ihracatında dünya pazarında yer alan ilk 5 ülke arasındadır. 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme zeytinyağı ihracatı tamamen kapatıldı. Amaçlanan zeytinyağı fiyatlarının iç piyasada gerilemesiydi. Fakat zeytinyağı fiyatları uluslararası borsalarda litresi 9 Euro’ya yükseldi. Türkiye’nin elindeki yağların dökme olarak ihraç edilememesinden dolayı yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı stoklarda kaldı ve katma değer kaybına uğradı. 1 Haziran 2024 tarihinde ise dökme zeytinyağı ihracatı kotalı olarak açıldı. Ancak yeni zeytin hasat sezonunda rekolte beklentisinin yüksek olması sebebi ile zeytinyağı fiyatları düşüşe geçti ve yurt dışındaki firmalar fiyatların düşeceği beklentisi ile alımları durdurdu. Yaklaşık 400 milyon Euro civarında ürünümüz ihraç edilemedi” dedi ve ihracat kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte depolarda zeytinyağının kalmaması için 150 bin ton ihracat hedefinin 300 bin tona çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Zeytinyağının hassas bir ürün olduğunu ifade eden Kürlek, depolarda zeytinyağının bozulmaması için ihracata yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti; “Yeni hasat sezonunda ülkemizde zeytinyağı rekolte beklentisi 400 bin ton seviyesinde olup bu sebepten dolayı dökme zeytinyağı ihracatı yasağı ve ton başına uygulanan 200 dolarlık vergi de bu kararla birlikte kaldırıldı. Yeni hasat sezonuna yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı devir etmesi beklenmektedir. Yeni üretilecek 400 bin tonluk zeytinyağı ile birlikte toplamda 500 bin tonluk bir hacim oluşacaktır. İç tüketiminde 120 bin ton olduğunu varsayarsak Türkiye’nin yaklaşık 300 bin ton zeytinyağını yurt dışına ihraç etmesi gerekmektedir.” 

HABER: Mehmet Emin Danış





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler