- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
İÇ FINDIK İHRACATI CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI
Dünya fındık üretim ve ticaretinin büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’nin, bu üründen geçen yıl gerçekleştirdiği 344 bin 370 tonluk iç fındık ihracatının Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğu bildirildi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, yaklaşık 689 bin ton kabukluya tekabül eden iç fındık ihracatının rehavete kapılmadan doğru analiz edilerek, sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Edip Sevinç konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, nadide bir ürün olan Türk Fındığının tüketiminin artırılmaması halinde ilgili tüm kesimler büyük sıkıntılarla karşılaşabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Başta ihracat olmak üzere genel fındık tüketiminde artış sağlanmasına büyük önem veriyoruz. 2021 ihracatının rekor seviyede gerçekleşmesi aslında memnuniyet veren beklediğimiz bir sonuçtu. Dış ve iç tüketimde tonaj artışı sağlanması gelecek açısından sektörün ve üreticilerimizin garantisidir.”
-Bilgilendirmedeki doğruluk
Yüksek tonajdaki ihracatın ancak üretim, yani rekolte artışı ile sağlanabileceği gerçeğini hiç unutmadan Temmuz/Ağustos aylarında yaşanan 2021 ürünü rekoltesi konusundaki tartışmaları da hatırlatan Sevinç, “Her kesimin kendi konumunu ve tahmin yapabilme kabiliyetini tekrar gözden geçirmesi çok büyük önem arz ediyor. Fındık İhracatçı Birlikleri olarak, sektörü ve devleti bilgilendirme görevini yerine getirirken şartlar ne olursa olsun asla hatalı bilgi vermediğimiz bir kez daha tescil edilmiştir” dedi.
-Piyasaya fındık arzı kesintiye
uğramamalıdır
2021’deki yüksek rekolte ile ihracat rekoruna ulaşıldığını, 2022 yılında da bu artışın devam etmesini beklediklerini vurgulayan KFMİB Başkanı Sevinç açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2022 rekoltesi ile yeni rekorlar kırmaktan şüphe duymuyoruz. Bu yıl ürünü için henüz çok erken olmakla beraber hava şartları şimdiden mükemmel geçiyor. Bu yeni bir rekorun habercisi olacaktır. Özellikle elinde stok bulunduran başta TMO olmak üzere tüm kesimleri, piyasaya fındık arzının kesintiye uğratılmasının bütün paydaşların aleyhine olacağı konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz.”
-Üreticiye güvenimiz tamdır
Elde edilen bu başarıların sürdürülebilmesinin öncelikle ve özellikle üretim alt yapısına bağlı olduğunu tekrarlayan Edip Sevinç; “Üretim alt yapısını gerçekleştiren fındık üreticilerimizin şimdiden yeni ürün için bahçelerinde gerekli bakım, ayıklama ve kış gübrelemesi gibi konularda etkin çalışmalar yapmaları gerekiyor. Son yıllardaki gelişmelere bakıldığında, üreticilerimizin bu bilinç ile hareket edeceklerine olan güvenimiz tamdır. Bu noktada başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kesim ve kurumların da gerekli ikaz ve teşviklerde bulunması, sektörümüzün ve ülkemizin menfaatine olacağı tartışma götürmeyecek bir gerçektir” şeklinde açıklamasını tamamladı. HABER MERKEZİ