- 14:18 Fatsa’da Hafta Sonu Temizlik Mesaisi
- 13:41 Ara Zam İhtimali Masada
- 13:31 Çocukların oyunu faciaya dönüşüyordu
- 13:38 “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” Tiyatroseverlerle Buluşuyor
- 13:02 Fenerbahçe’nin Efsanesi Lefter, Vefatının 13. Yılında Anılıyor
- 12:31 Ünye Belediyesi 65 Yeni Araç Aldı
- 12:21 Yıkanmayan Cenaze Mezardan Çıkarıldı
- 12:04 Katılım Emeklilik DigiZoo, Engelsiz Sanat Derneği ile Sanatla Engelleri Aştı
- 11:57 KLOK, Yapay Zekâ ile Pazarlamayı Devrim Yaratıyor
- 11:49 Ordu’da Memurlar Yüzde 11,54’lük Zamı Protesto Ediyor
- 11:44 MOSDER, MOYSAD ile Birleşerek Gücüne Güç Katıyor!
- 11:40 Ordu'da Ulaşım Master Planı İçin Büyük Anket Başladı
- 11:35 Türkiye'deki Fındık Üreticileri, İtalya ile Fiyat Farklarını Protesto Ediyor
- 11:32 Ordu’da Su Taşkınlarına Karşı Altyapı Temizliği
- 11:15 Çambaşı Kar Festivali 25-26 Ocak’ta Başlıyor
Fındık Fiyatı
2024’te 9.5 Milyar Dolarlık Plastik Sattık!
2024'te 262 milyar dolara ulaşan ihracata en büyük katkıyı otomotiv sektörü verdi. Otomotiv 37 milyar dolarla ihracat şampiyonu olurken, kimyevi maddeler 30.8 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 17.9 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında, plastikler ve mamülleri ihracatı 2024 yılında İKMİB verilerine göre 9.447 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 7.850 milyar dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler bulunurken, kimya anorganik kimyasallar 2.753 milyar dolarla üçüncü sırada bulundu.
Kimya anorganik kimyasalları takiben ilk 10’da yer alan diğer sektörler ise uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun 2.091 milyar dolar; kauçuk, kauçuk eşya 1.589 milyar dolar; eczacılık ürünleri 1.555 milyar dolar; boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları 1.525 milyar dolar; muhtelif kimyasal maddeler 1.230 milyar dolar; yıkama müstahzarları 910 milyon dolar ve organik kimyasallar 760 milyon dolar oldu.
35 sektöre dolaylı yönden hizmet veren plastik endüstrisi, ihracatıyla Türkiye ekonomisine katma değer yaratıyor.
“PLASTİK İHRACATI BÜYÜYOR”
2024 yılı Türkiye ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artışla 262 milyar dolara ulaştığını söyleyen Plastik Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, küresel daralmaya rağmen Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatının yaşandığını belirtti.
30 milyar doları aşan ihracatıyla kimya sektörünün Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçısı olduğuna dikkat çeken Karadeniz, en büyük desteğin ise plastik endüstrisinden geldiğini açıkladı.
Sektör olarak 2024 yılında 9,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini bildiren Karadeniz, bir önce yıla göre yüzde 7 büyüme kaydettiklerini vurgulayarak plastik sektörünün 2024 yılında Türkiye ihracatının yüzde 2,5’luk büyüme oranının yaklaşık üç katı üzerinde büyüyerek katma değer yarattığına dikkat çekti.
KÜRESEL ÇATIŞMALAR TİCARETİ ETKİLİYOR
İmalat sanayinin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörlerimizin, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığını ifade eden çatı kuruluş PLASFED Başkanı, bölgesel savaşların, çatışmaların ve makro dengesizliklerinin ticarete olumsuz yansıdığını bildirdi.
Tüm bu belirsizliklerin gölgesinde hem ülke hem de plastik sektör ihracatının iyi bir performans gösterdiğini anlatan Karadeniz, sorunların giderilmesiyle ihracat kapasitesinin artacağını belirtti.
İhracatın bir ülkenin ekonomik büyümesine, uluslararası ilişkilerine ve işletmelerin rekabet gücüne olumlu etkileri olan önemli bir ticaret faaliyeti olduğunu bildiren Karadeniz; “İşletmelerin küresel pazarda rekabet edebilmeleri ve ülkelerin ekonomik refahını artırabilmeleri için ihracata verilen önem giderek artıyor. Bu nedenle, ihracatın işleyişini çok daha iyi anlamak ve bu alanda doğru adımlar atmak işletmeler ve ülkeler için kritik bir öneme sahip” dedi.
PLASTİK SEKTÖRÜNDEN, İMALAT SANAYİSİNE CAN SUYU
Türkiye İmalat PMI verilerine göre kasım ayında 48,3 olan manşet PMI, aralık ayında artarak 49,1 oldu. Eşik değerin çok az altında kalan bu gösterge, son sekiz ayın en ılımlı verisi olarak dikkat çekti.
Türk imalat sektörünün PMI verilerinde görülen kayda değer iyileşme belirtilerinin sevindirici olduğunu belirten Başkan Karadeniz, pek çok sektörde nispi bir iyileşme görülürken, büyümenin ise yalnızca kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri ile gıda ürünlerinden geldiğini söyledi.
Üretimde olduğu gibi yeni siparişlerde de artışların önemli bir kısmının plastik sektöründen kaynaklandığına dikkat çeken Karadeniz, tüm bu verilerin 2025 yılında sektör için umut verici bir tablo çizdiğini belirtti.
HABER MERKEZİ