- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
DOÇENT’E MADALYA
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir ve proje ekibi, küresel ısınma sorununa çözüm getirmeye yönelik “Atmosferik Karbon Tutucu Sistem” isimli çalışmalarıyla TEKNOFEST 2023 kapsamında gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF 2023) gümüş madalya almaya hak kazandı.
Yurt içi ve yurt dışından 451 patentin katıldığı ISIF 2023'de sergilenerek gümüş madalya almaya hak kazanan buluş ile günümüzde insanlığın en büyük problemlerinden biri olan küresel ısınma sorununa, geliştirilen atmosferik karbondioksit tutucu sistem ile çözüm getirilmesi amaçlandı. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir ile Ondokuz Mayıs ve Sinop Üniversitelerinden bilim insanlarının ortak çalışması sonucu geliştirilen buluş, fuardaki yerli ve yabancı pek çok yatırımcının ilgisini çekti. Ulusal patent başvurusu yapılan buluşun yıl içerisinde uluslararası patent başvurusunun da yapılacağı belirtildi.
Buluşun detayları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir “Atmosferik Karbondioksit Tutucu Sistem isimli buluşumuz küresel ısınma ve bunun önemli nedeni ise başta karbondioksit olmak üzere salınan sera gazları soruna çözüm getirmeyi amaçlayan çalışmalardan biri olarak değerlendirilebilir. Günümüzde, başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede karbon ayak izi vergisi uygulanmaya başlandı. Bu nedenle atmosferdeki karbondioksiti tutan tesisler inşa edilmeye başlandı. Ancak atmosferden çekilen karbondioksiti depolamak başka büyük bir problem teşkil etmekte. Buluşumuz temel olarak bir foto biyo reaktör olup mikro alg denen ve ağaçlardan çok daha verimli şekilde fotosentez yapan canlıların yaşaması için uygun bir ortam sunmaktadır. Buluşumuzun ikinci jenerasyon prototipi ev kullanımı için uygun olup yaklaşık 10 litrelik bir sıvı alg kültürü içermektedir. Bu prototip 2 aracın karbon ayak izini silebilmektedir. Devam eden çalışmalarımız sonucu imal edeceğimiz 3. Jenerasyon prototip yapay zeka desteği ile daha fazla atmosferik karbondioksit tutacaktır. Tutulan atmosferik karbondioksit alg biyo kütlesinde tutulmakta ve yaşam çevrimini tamamlamış ölü alg biyo kütlesi gıda, kozmetik, ilaç, boya, enerji, gübre gibi pek çok sektör için hammadde özelliğindedir. Ayrıca ölçeklenebilir bir sistem olan buluşumuz büyük tesisler içinde imal edilebilecektir.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “TEKNOFEST 2023 kapsamında gerçekleştirilen İstanbul Buluş Fuarı’nda Üniversitemiz öğretim üyesi ve proje ekibinin ortak çalışmaları sonucu geliştirilen bu buluşun gümüş madalya ile ödüllendirilmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Üniversitemizin hem uluslararası arenada tanınırlığının hem de bilim dünyasında bir adım daha öne çıktığının önemli bir göstergesi niteliğinde olan bu çalışma 21. yüzyılın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma sorununa çözüm getirmeyi amaçlayan, aynı zamanda ülkemiz için katma değer sağlayacak önemli bir buluştur. Bilimsel çalışmalar yürüten araştırmacılarımıza örnek teşkil edeceğine inandığım başarısından dolayı Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir ve proje ekibini tebrik ediyor, bilime katkı sağlayacağı yeni çalışmalarında kendilerine başarılar diliyorum.” dedi. HABER MERKEZİ