HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
13 Ekim 2024 Pazar Saat: 14:39

Güler; "Kurul Kalesi Göbeklitepe Kadar Önemlidir"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Kurul Kalesi Göbeklitepe kadar önemli olduğunu belirtti.
Güler; "Kurul Kalesi Göbeklitepe Kadar Önemlidir"

Ordu'nun merkezinde bulunan ve Karadeniz'de gerçekleştirilen ilk arkeolojik kazı olan Kurul Kalesi'nde Prof. Dr. Yücel Şenyurt başkanlığındaki çalışmayı inceleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, buranında Göbeklitepe kadar önemli olduğunu belirtti. 

Kazı alanında yapılan çalışmalarla ilgi bilgi veren Başkan M. Hilmi Güler; "Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazı alanı olan 6. Mithridates dönemine ait, Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu 2300 yıllık Kurul Kalesi’ndeki çalışmaları, Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Yücel Şenyurt ile yerinde inceledik. Heykellerin yanı sıra demir, seramik, çanak, çömlek, mızrak, ok ucu, balta, hançer, silah, süs eşyaları, demirci örsü ve küp gibi binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığı Kurul Kalesini arkeoloji, tarih, kültür ve dağcılık sporu yapmaya elverişli alanlarıyla önemli bir çekim merkezi haline getirmek için Prof. Dr. Yücel Şenyurt hocamızın fikirlerine önem veriyor, gösterdiği hedefe doğru adımlarımızı atıyoruz" dedi. 

Kurul Kalesinin Göbeklitepe kadar ziyaretçi çekebilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Hilmi Güler, şöyle devam etti; "Kurul Kalesi'ni Göbeklitepe gibi ziyaretçi akınına uğrayacak bir çekim merkezine dönüştürmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

KURUL KALESİ

Kurul Kalesi Yerleşkesi Arkeolojik Kazı Alanı / Ordu, Altınordu ilçesi, Bayadı Köyü sınırları içerisinde I.Derece Arkeolojik ve Doğal SİT Alanı . 

Ordu ili, Altınordu ilçemize bağlı Bayadı Köyü sınırları içerisindedir.  Altınordu'ya 13 km. mesafedeki Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve Doğal Sit alanı olup, antik bir yerleşmedir. 250 - 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır.

Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve M.Ö. II. ve  I. Yüzyılda yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir.

Yapılan çalışmalar ile piknik alanı düzenlenmiştir. Alan içinde tarihi dehliz ve su sarnıcı bulunmaktadır.

Yürüyüş parkurları,  oturma grupları, seyir terasları yapılmış olup, ışıklandırılmıştır. Mükemmel temaşa zirvesidir.  500 metrekarelik otoparkı vardır. Ordu tarih turizminin önemli yerlerindendir. 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğünce 2010 yılından itibaren başlatılan kazı çalışmalarında 2300 yıl öncesine ait, tapınak ve kale duvarlarına rastlanmıştır.

Kurul kalesi Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanıdır. 2010 yılında başlayan kazı çalışmaları 2011-2016 yılları arasında devam etmiştir.

2016 yıllında, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı katkısı ile yapılan kazı çalışmasında, Kalenin kapısında mermerden bir Kibele heykeli açığa çıkarıldı.

Helenistik döneme tarihlenen Kibele heykelleri içerisinde ilk in-situ örneği olmasıyla çok önemlidir.

2018 yılında Kibele'nin Partneri olan 3 farklı heykel çıkartılmıştır.

HABER: Mehmet Emin Danış





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler