Hekimlerin ekonomik açısından hak kaybı yaşadıklarına işaret ederek durumun düzeltilmesi için Cimer'e başvuru yaptı.
Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası Yükseköğretim Kurumlarına bağlı üniversite hastanelerinde görev yapan asistan ve araştırma görevlisi hekimlerin ek ödeme hesaplamalarında tabip kadrosundan hesap yapıldığını ve dolayısıyla hekimlerin ekonomik açısından hak kaybı yaşadıklarına işaret ederek durumun düzeltilmesi için cimer'e başvuru yaptı.
Hekim Birliği Sendikası Genel Caşkan Yardımcılarından Doktor Çağlar Yıldırım fiilen yükseköğretim kuruluna bağlı üniversite hastanelerinde görev yapıyor olmalarına rağmen bazı hekimlerin asistan ve araştırma görevlisi kadrosu üzerinden ücretlendirilmeleri gerektiği halde sanki Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki herhangi bir kadroda görev yapan tabipmiş gibi değerlendirildiği ve hekimlerin ekonomik açıdan hak kaybı yaşadıklarına işaret etti.
Yapılan şikayet üzerine CİMER'den cevap geldi.
CİMER tarafından sendikaya yapılan bilgilendirmede;
"SAYIN İLGİLİ;
CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİNE YAPMIŞ OLDUĞUNUZ BAŞVURUNUZ İNCELENMİŞ OLUP BAŞVURUNUZDA KONU OLAN HUSUS TARAFIMIZCA DEĞERLENDİRMEYE ALINMIŞ KONUYA İLİŞKİN SÜREÇ DEVAM ETMEKTEDİR BİLGİNİZE SUNULUR." denildi
Peki Sendika talebinde nelere dikkat çekmişti.
İşte Sendikanın CİMER'e yazdığı konuya ilişkin 7 maddeden oluşan talebi...
1.) Kısa adı “
Hekim Birliği Birliği” olan Sendikamız; Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine dayalı kurulan Kamu Görevlileri Sendikası'dır.
2.) Bilindiği üzere; Yükseköğretim Kurulu’na bağlı Üniversite Hastaneleri’nde görev yapan Hekimlere yapılan Ek Ödemelerin hesaplanmasında, Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul
Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik Ek-4’te yer alan tablodaki Kadro Unvan Katsayıları kullanılmaktadır. İlgili tabloda, “Asistan, Araştırma Görevlisi (Gelire katkısı olan)” Unvan Katsayısı 3,40 olarak düzenlenmiş iken “Tabip” Unvan Katsayısı 2,26 olarak düzenlenmiştir.
3.) Asistan Hekim üyelerimiz tarafından Sendikamıza iletilen bilgilerin incelenmesi sonucunda, Yükseköğretim Kurulu’na bağlı bazı Üniversite Hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı Adına (SBA Kadrosu) Görev Yapan Asistan Hekimlere yapılan Ek Ödemelerin hesaplanmasının, “Asistan, Araştırma Görevlisi” yerine “Tabip” Kadro Unvan Katsayısı ile yapıldığı tarafımızca tespit edilmiştir.
4.) Anılan durum, Sağlık Bakanlığı Adına Yükseköğretim Kuruluna Bağlı Kurumlarda Görev Yapan Asistan Hekimlerin, Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olarak hak ettikleri Unvanlarının gereği olan ücretleri alamamalarına, Görev Unvanları aynı olmasına ve aynı işi yapmalarına rağmen YÖK ve EAH kadrosunda bulunan Asistan Hekimlerden çok daha az Ek Ödeme almalarına sebep olmaktadır.
5.) Üyelerimiz tarafından görev yaptıkları kurumlara sunulan konuya ilişkin dilekçelere kurumlarca verilen cevaplarda; Sağlık Bakanlığı Adına Görev Yapan Asistan Hekimlerin, Üniversite Hastanelerinin Araştırma Görevlisi kadrolarına atanmadıkları, görevlendirme yoluyla Üniversite Hastanelerinde görev yapmaya başladıkları ve kadrolarının aslen bulunduğu Sağlık Bakanlığı Kurumlarında Kadro Unvanlarının “Tabip” olarak görünmesi sebebiyle Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 5. Maddesi’nin 9. Fıkrası’nın (b) bendi uyarınca” “Asistan, Araştırma Görevlisi” Unvan Katsayısı ile Ek Ödeme alamayacakları üyelerimize bildirilmiştir.
6.) İlgili kurumlar tarafından verilen cevaplardan da anlaşılacağı üzere SBA kadrosunda bulunan Asistan Hekimlerin Kadro Unvanlarının “Tabip” olarak görünmesi Ek Ödemelere ilişkin ortaya çıkan adaletsizliğin ana sebebidir. Bu itibarla, halihazırda SBA kadrosunda bulunup Üniversite Hastanelerinde görev yapan Asistan Hekimlerin Kadro Unvanlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği ortadadır.
7.) Mevzubahis meselenin çözümü zımmında Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında sağlanacak koordinasyon ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumların bilgilendirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını Saygıyla arz ve talep ederiz.