HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
8 Haziran 2023 Perşembe Saat: 17:05

TIRNAK YEME SORUNUNA DİKKAT!

Tırnak yemenin sebeplerine ve nasıl aşılacağı ile ilgili Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan açıklamalarda bulundu.
TIRNAK YEME SORUNUNA DİKKAT!

HABER: KÜBRA ÇAKIR

Tırnak yeme, çocuklarda ve ergenlerde yaygındır. Çocukların %20-33'ünde ve ergenlik çağındaki gençlerin neredeyse yarısında, yani %45'inde görülür. Yetişkinliğe yaklaştıkça sorun çok azalsa da, bazılarında ne yazık ki devam ediyor. 

Tırnak yemenin sebeplerine ve nasıl aşılacağı ile ilgili Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Araştırmalar sonucu tırnak yemenin başlıca sebeplerini sıralayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

  • “Sinirlilik: Stres ve kaygı nedeniyle. Bu durumda, sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisi nedeniyle tırnak yeme geçici olarak çekicidir. 
  • Duygular: Duygusal yapımız, neden tırnak yemeye yöneldiğimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ölüm veya boşanma gibi oldukça travmatik yaşam olaylarının neden olduğu acıya ek olarak utangaçlık ve düşük özgüven de etkili olabilir. 
  • Mükemmeliyetçilik: Yukarıda tartışıldığı gibi, bu özelliğe sahip kişiler, can sıkıntısına ve hayal kırıklığına karşı düşük bir tolerans sergiler ve bu, tırnak yemekle hafifletilir. 
  • Sıkıntı: hareketsizlik nedeniyle/yapacak daha iyi bir şey bulma isteği nedeniyle 
  • Taklit: Yetişkin davranışını kopyalayan çocuklar 
  • Psikosomatik: Bu genellikle agresif ailelerde görülür.”

TIRNAK YEME PSİKOLOJİSİ

Tırnak yeme psikolojisine değinen Dr. Tuba Erdoğan: “Tırnak yeme ile ilişkili ruh sağlığı koşulları, ciddi duygusal sıkıntı, depresyon ve kaygıyı içerebilir. Çocuklarda tırnak yemeyle bağlantılı yaygın psikiyatrik durumlar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve ayrılık kaygısı bozukluğudur. Ayrıca majör depresif bozukluk, tik bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluğun formları, enürezis (istemsiz idrara çıkma), mental retardasyon, yaygın gelişimsel bozukluk ve bazen yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluğu da eşlik eden diğer bazı bozukluklardır.” Açıklamasında bulundu.

Dr. Tuba Erdoğan, Tırnak yeme ile ilgili şu şekilde sınıflandırmada bulundu:  

  • “Farkında olmadan bunu yapan  
  • Kaygıyı kontrol etmek için  
  • Dikkat çekmek amacıyla  
  • Saldırganlığı kontrol etmek için kendine zarar veren  
  • Obsesif kompulsif bozukluk spektrumunun bir parçası olarak 

Tırnak yemenin mükemmeliyetçi bir kişilik tipine sahip olmakla da bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Mükemmeliyetçilik, düşük bir can sıkıntısı eşiği ve hayal kırıklığına karşı çok daha düşük bir toleransla ilişkilidir.”  

TEDAVİSİ NASIL OLUR? 

Tırnak yemenin tedavisine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Tuba Erdoğan

“Davranış terapisi: Terapi, genellikle tırnak yemenin eşlik ettiği utanç ve olumsuz duyguların salıverilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, hissettiğiniz tetikleyiciler ve dürtüler hakkında farkındalığı artırmanıza yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, alışkanlığı tersine çevirme eğitimi veya hipnoterapi etkilidir. 

Kişisel bakım ve rahatlama: Kişisel bakım — düzenli yemekler, daha fazla hareket, bol uyku — daha sakin, kendinden emin ve dirençli hissetmenize yardımcı olarak size iyileşme gücü verir. Tırnak yeme güçlü bir dürtüyü tatmin eder, bu nedenle zihni sakinleştirmek ve dürtünün yarattığı gerilimi azaltmak için meditasyon, günlük tutma ve yoga önerilir.  

Sosyal destek: Tırnaklarınızı yeme dürtüsü hissettiğinizde bir destek arkadaşınızla konuşabilirsiniz, stresli anı atlatmanıza yardımcı olabilir.  

Herhangi bir psikiyatrik bozukluğun tedavisi: Kronik tırnak yeme sorunu olan kişiler, ilgili bir durumu ele almak için ilaçlara veya davranış terapisine ihtiyaç duyabilir.”  Dedi.




Anahtar Kelimeler : TIRNAK, YEME, SORUNUNA, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler