HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
11 Kasım 2023 Cumartesi Saat: 17:17

20 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAK

Diş çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önleme ve kontrolü hedefleyen "Aile Diş Hekimliği" uygulaması, 2024 yılında 20 ilde geniş bir kapsama sahip olacak.
20 İLDE YAYGINLAŞTIRILACAK

Sağlık Bakanlığı, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesiyle bireylerin küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirmelerini teşvik etmek ve sağlıklı bir toplum oluşturmak amacıyla önemli adımlar atmıştır.

Bu çerçevede, diş çürüğü ve risk faktörlerini önceden tespit ederek önleme ve kontrolü amaçlayan "Aile Diş Hekimliği" uygulaması, 2022 yılında hayata geçirilmiştir. Pilot uygulama olarak Eskişehir, Karabük ve Kırşehir'de başlatılan projede, 42 Aile Diş Hekimliği biriminde yaklaşık 10 bin çocuğa ulaşılmıştır.

Aile Diş Hekimliği uygulaması, çocukların ağız ve diş sağlığı durumlarını kayıt altına almak, gerekli değerlendirmeleri yapmak, koruyucu tedavileri uygulamak ve düzenli takip ve kontrolü sağlamak amacıyla bir sistem oluşturmaktadır. Bu başarılı pilot uygulama, 2024 yılında 20 ilde daha geniş bir şekilde yaygınlaştırılacaktır.

Uygulamanın, 2028 yılının sonuna kadar tüm nüfusu kapsayacak şekilde kademeli olarak 81 ilde hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Yeni modelle birlikte, tedavi edici hizmetlerin yanı sıra özellikle çocuklar için önem arz eden "koruyucu ağız ve diş sağlığı" çalışmaları da sisteme entegre edilmiştir.

Çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılabilmesi adına hizmetlere erişimi kolaylaştıran uygulama, 0-12 yaş aralığındaki çocukların düzenli muayenelerini içermektedir. Çocukların muayeneleri sırasında çürük risk durumları belirlenmekte ve uygun koruyucu tedaviler uygulanmaktadır. Ayrıca, ailelere uygulama hakkında bilgi verilmiş, ağız ve diş sağlığı farkındalık eğitimlerine katılım sağlanmıştır.

Aile Diş Hekimliği uygulaması, tedavi kapsamı, sevk zinciri sağlanmış olması, kurumlar arası koordinasyon, bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmalarıyla dünyadaki benzer uygulamalara örnek teşkil etmektedir. Uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından randevular, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecektir. Aileler, 0-12 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı tarama sonuçlarını ve takip randevularını e-Nabız üzerinden görüntüleyebileceklerdir.

 




Anahtar Kelimeler : 20, İLDE, YAYGINLAŞTIRILACAK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler