HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
2 Ağustos 2024 Cuma Saat: 11:10

BEBEKLERİN DOĞAL AŞISI:ANNE SÜTÜ

1-7LifeClub Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, konunun önemini ve bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.
BEBEKLERİN DOĞAL AŞISI:ANNE SÜTÜ

Anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için en ideal besin. Hem besleyici özellikleri hem de bağışıklık sistemini destekleyici bileşenleri ile anne sütü, bebekler için hayati önem taşıyor. Emzirme ise anne ve bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlayarak hem fiziksel hem de duygusal faydalar sunuyor.

Anne sütü ve emzirmenin önemine dikkat çekmek için her yıl 1-7 Ağustos arası emzirme haftası olarak kutlanıyor. Küresel çapta yapılan çalışmalarla, çeşitli nedenlerle anne sütü alamayan bebeklerin sayısının azaltılması ve mümkünse tüm bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi hedefleniyor.

Küresel Bir Sorun Haline Geldi

LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, küresel kuruluşların anne sütü ve emzirme konusuna yoğun bir şekilde dikkat çektiğini belirtti: “UNICEF verilerine göre dünya üzerinde her iki bebekten biri doğum sonrası ilk bir saat içerisinde anne sütü alamıyor. Bu durumda bebeklerin temel bağışıklık fonksiyonlarında eksiklikler gelişiyor, bebek ve anne arasındaki bağ daha zayıf olarak kuruluyor.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ise, 5 yaş altındaki çocuklarda görülen can kayıplarının % 7’sinin beslenme yetersizliklerine bağlı olduğunu açıkladı. Emzirme oranının artışıyla yılda 800 binden fazla bebeğin yaşamına devam edebileceği öngörülmektedir.”

Anne Sütü ve Emzirmek Niçin Önemli?

Bebeğin ilk besini olan anne sütünün, bebeği birçok hastalık riskine karşı koruduğunun ve emzirmenin anneler için birçok faydası olduğunun altını çizen LifeClub hekimlerinden Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, anne sütünün önemini şöyle anlattı: “Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, diyabet, astım, obezite, çölyak, hipertansiyon görülme riskinin azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu da bütünsel sağlık yönetimi açısından son derece önemli bir konu. Ayrıca anne sütü bebek için her zaman hazır, uygun sıcaklıkta ve doğru oranda besleyici olan en temel besindir.

Anne sütü sadece bebekler için değil, aynı zamanda anneler için de çok önemli. Çünkü emzirmek anneyi; meme, rahim, yumurtalık kanserleri, kemik erimesi, kalp sorunları, diyabet, demir eksikliği anemisi, hamilelik sonrası depresyon, osteoporoz gibi birçok hastalıktan koruyabilir. Ayrıca doğum sonrası kilo vermeyi de kolaylaştırır” dedi.

Türkiye’de Bebek Dostu Hastaneler İlan Ediliyor

Dr. İyigün Gedik, Türkiye’de de yenidoğan bebekte anne sütüne teşvik için önemli çalışmalar yapıldığını söyledi: “Ülkemizde 1991 yılından beri anne sütü ile beslenmenin teşviki ve yaygınlaştırılması için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla Bebek Dostu Hastaneler ilan edilmeye başlanmıştır. Bugün halihazırda 1302 bebek dostu hastanemiz bulunmaktadır.

Bebek Dostu Hastaneler, anne sütünün özendirilmesine, annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini amaçlıyor.

Bunlar gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastanelerdir. Tüm çocuklar için aksi bir durum mevcut değilse, ilk 6 ay kesintisiz sadece anne sütü verilmesi ve 2 yaşına kadar emzirmenin teşvik edilmesi, önleyici tıp yaklaşımıyla gelecek nesillerin sağlıklı olmalarına büyük katkı sağlayacaktır.” 




Anahtar Kelimeler : BEBEKLERİN, DOĞAL, AŞISI:ANNE, SÜTÜ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler