- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Fast food depresyon yapıyor
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Bağırsak mikrobiyotasının beyinle önemli bir iletişim aksı oluşturduğunu belirten Tarhan, bu iki organın kimyasal, endokrin, bağışıklık ve sinir yoluyla mesajlaştığını söyledi. Beyindeki olumsuz duygular bağırsaklarda spazma ve hızlı çalışmaya yol açarak sık tuvalete gitme veya kabızlık gibi durumlara neden olabiliyor.
Tarhan, fast food ve işlenmiş gıdaların bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyerek depresif ruh hali ile ilişkilendirildiğini vurguladı. Sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve düzenli egzersizin önemine dikkat çekti. Günde 5 bin adım yürümenin beyin ve bağırsak dengesi için faydalı olduğunu belirtti.
Modernleşmenin sağlıklı alışkanlıkları olumsuz etkilediğini söyleyen Tarhan, beyin dostu beslenme bilincinin önemini vurguladı. Yeşil sebzeler ve Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarının zihinsel sağlığı desteklediğini belirtti. Sosyal izolasyonun zihinsel sağlığa olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti.
Kuruyemişlerin beyin sağlığına faydalarını anlatan Tarhan, günlük belirli miktarlarda ceviz, fındık ve badem tüketmenin faydalı olduğunu söyledi. Aç kalmanın faydaları üzerine yapılan araştırmaları hatırlattı ve D vitamini ile B kompleks vitaminlerinin beyin sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Beynin işlev bozukluklarının tüm vücudu etkileyen kaoslara yol açabileceğini belirten Tarhan, stresin farklı kişilerde farklı organları etkileyebileceğini söyledi. Duygusal yemenin kısa vadede serotonin seviyelerini artırdığını, ancak uzun vadede sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabileceğini ifade etti. Beyin dostu yaşam tarzı ve esnek alışkanlıklar geliştirmenin beyin sağlığı için önemli olduğunu ekledi.