HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
9 Ağustos 2024 Cuma Saat: 09:21

Özel Günlerde Sağlığınızdan Ödün Vermeyin

LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Dyt. Zehra Elban restoranlarda da sağlıklı beslenebilmenin yollarını anlattı.
Özel Günlerde Sağlığınızdan Ödün Vermeyin

Restoranlar, özel günlerin ve keyifli arkadaş buluşmalarının uğrak noktasıdır. Genelde restoranlara gidildiğinde evde alışılan beslenme düzeninin dışına çıkılır. 

Restoranlarda yemek yemek, sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Günümüzde daha da globalleşen gastronomi ve restoran kültürü, çok çeşitli yemeklere dünyanın birçok yerinde ulaşmayı kolay hale getirdi. Bu durum da bireylerin hem sosyalleşmek hem de lezzetli yemekler yemek için daha fazla restoranları tercih etmesine sebep oluyor. Peki restoranlarda sağlıklı beslenebilmek mümkün mü?

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) restoranlarda servis edilen her 500 yemekten sadece birini sağlıklı kabul ediyor. Bakanlık, bir yemeğin sağlıklı olup olmadığını kalori miktarı, yağ içeriği, eklenmiş şeker ve tuz seviyeleri gibi kriterlere göre belirliyor. Yapılan 40.000'den fazla yemek analizinde, bu kriterlere uygun olanların sadece 500'ünün sağlıklı olduğu tespit edildi. Bu veriler, restoranlarda sağlıklı yemek seçenekleri bulmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Restoran Seçerken Titiz Davranmak Gerekiyor

LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Diyetisyen Zehra Elban, çeşitli App’lerden menüsü önden görülebilen restoranları seçmenin önemine dikkat çekerek, konu ile ilgili şunları söyledi: Formun ÜstüFormun Altı”Günümüzde her şey zamanı yönetmekten geçiyor, bu nedenle size restoranlarda yemek yememeniz gerektiğini söylesem de bu imkânsız gibi olacaktır. Ancak, önerim, tamamen kaçınmasanız bile en azından restoranı doğru seçmenizdir. Çünkü restoranlar genellikle yemeklere daha fazla tuz, şeker ve yağ ekleyerek besinlerin kalorisini artırırlar. Bununla birlikte, yemeklerin içlerine yedikçe yediren katkı maddeleri katarak (Mono sodyum glutamat gibi), sağlıksız bir besine dönüşmelerine neden olurlar. Bu nedenle doğru restoranda, sağlıklı yemek seçimleri önemlidir. Son teknolojiler bize gideceğimiz mekanların önceden menüsünü görme fırsatı verir. Bu noktada restoran menüsünü bildiğiniz bir yerde yemek size daha fazla farkındalık katar. Yiyeceklerinizi titizlikle seçmek de sağlıklı bir beslenme düzenine sadık kalmanızı sağlayacaktır. İlk olarak çevrenizdeki restoranları fast food ve diğerleri olarak ayırın.

Sağlıklı beslenme günümüzde popülerliğini artırırken, bu alanda açılan restoranlar da popülerlik kazanmaya başladı. Bu tür bir restoranı tercih edebilirsiniz. Ancak, çevrenizde daha geleneksel yerler varsa, ev yemekleri sunan bir yer seçmek de mantıklı olabilir. Tencere yemekleri diğer türlere göre daha sağlıklıdır ancak içeriğinde ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz besinler de sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle, yemek seçerken içeriğine dikkat etmek de önemlidir.”

Restoranda Sağlıklı Yemek Tercihi Nasıl Yapılır?

Ev dışında yemek yendiğinde, sağlıklı seçimlere odaklanıp ekstra yağ veya aşırı kalorili katkı maddeleri içermeyen tatların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen LifeClub diyetisyenlerinden Zehra Elban, “Zeytinyağlı bir sebze yemeği veya sebzeli bir meze ile iştahınızı kontrol altında tutarak yemeğe başlayabilirsiniz. Tavuk, balık veya baklagiller gibi protein ağırlıklı seçeneklerle yemeğe devam edebilirsiniz. Bu seçenekler, tokluk hissini artırır ve sağlıklı beslenmeye katkı sağlar. Ancak kızartma yerine ızgara seçeneklerine yönelmelisiniz. Izgara yemekler, daha az yağ içerir ve sağlıklı bir seçenek sunar. Yanında salata porsiyonlarınızı bol tutmalısınız ve kremalı, soslu veya ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Hem ana yemek hem kahvaltıda yenilebilen bir seçenek olan menemen gibi bir yemek tercih edebilir veya mevcut yemeği paylaşabilirsiniz. Ana yemek yerine 2 ara sıcak ve salata siparişi vermek de bu noktada sağlıklı, dengeli bir tercih olacaktır.

Yemeğinizle birlikte alkol veya gazlı içecekler tüketmekten kaçınmalısınız çünkü bu ek kalorileri artırabilir. Yemeğin sonunda tercih edeceğiniz tatlı şerbetli olmamalıdır. Sütlü veya meyveli hafif bir tatlı seçebilirsiniz. Ana yemek ile tatlı arasına en az 15-20 dakika ara koymayı unutmayın” dedi.





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler