- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Diyabet Riskini Azaltmanın Yolları
Diyabeti önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek büyük önem taşıyor. Uzman Dr. Ali Coşkun, bu konuda dikkat edilmesi gereken öncelikli unsurları sıraladı:
1.Sağlıklı Beslenme: Düşük şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi, dengeli ve lif açısından zengin bir diyet tercih edilmelidir. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado gibi) diyabet riskini azaltabilir.
2.Fiziksel Aktivite: Düzenli egzersiz, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde egzersiz (yürüyüş, hafif yatay bisiklet, yüzme gibi) önerilmektedir.
3.Kilo Kontrolü: Aşırı kilolu olmak, tip 2 diyabet riskini artırır. Sağlıklı bir kiloda kalmak, bu riski önemli ölçüde azaltır. Sağlıklı kilo vererek diyabetten kurtulma olasılığı vardır.
4.Şeker Tüketimini Sınırlamak: Fazla şeker tüketimi insülin direncine yol açabilir. İşlenmiş ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlamak faydalıdır.
5.Sigara ve Alkolden Kaçınma: Sigara içmek damar yapısını bozarak diyabet riskini artırır. Alkol tüketimi ise vücuda toksik etki yapar.
6.Stres Yönetimi: Stres, uzun vadede hormon dengesini bozarak diyabet riskini artırabilir. Stresi yönetmek için dua, namaz, hobiler, meditasyon, yoga gibi yöntemler kullanılabilir.
Dr. Coşkun, bu yaşam tarzı değişikliklerinin hem diyabeti önlemek hem de genel sağlık durumunu iyileştirmek için etkili stratejiler olduğunu vurguladı. Her hastanın farklı yapıda olduğunu ve dolayısıyla bireysel olarak değerlendirilmeleri gerektiğini belirtti. Hastaların kendi hekimlerinden görüş almaları önerildi.
ZÜLAL AKYÜZ