HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
22 Ekim 2024 Salı Saat: 16:23

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ !

Fatsa İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM ekipleriMeme Kanseri Farkındalık Haftası nedeniyle bilgilendirmeye devam ediyor
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ !

 Fatsa Belediyesi’nde İnsan Kaynakları Eğitim Müdürlüğü koordinesinde personellere yönelik eğitim veren KETEM ekipleri kanserde erken teşhisin, toplum sağlığı açısından ve hastaların tedavi maliyetlerini azaltmak, yaşam kalitelerini artırmak açısından büyük önem taşıdığını ifade ettiler. 

“TARAMALAR BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOK ÖNEMLİDİR” 

KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi) Uzman Dr. Ali Çoban etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada toplumda en sık görülen üç kanser türü olan meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri için taramalar yapıldığını belirterek, “Bu taramalar, İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı KETEM birimimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu kanserler toplumda sık görüldüğü için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis, toplum sağlığı açısından ve hastaların tedavi maliyetlerini azaltmak, yaşam kalitelerini artırmak ve sağ kalmalarını sağlamak açısından büyük önem taşır. Taramalar yapılmadığında erken teşhis imkanı kaybolur ve kanserler ileri evrede tespit edilir. İleri evrede tespit edilen kanserler, metastaz yapma eğiliminde olabiliyorlar. Özellikle meme kanseri lenf düğümlerine, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri ise ileri evrede yakalandığında yaşam kalitesini düşürmekte ve ölüme neden olabilmektedir. Bu nedenle taramalar birinci basamakta çok önemlidir ve vatandaşlarımızın bu taramaları yaptırması gerekmektedir. Kanser, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında ölümle sonuçlanan hastalıklar arasında ikinci sıradadır. Erken tarama ile hastaların yaşam kalitelerini artırabiliriz.” dedi.

“ERKEN TEŞHİSLE BU HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ”

Ekipte bulunan ve 30 yıldır hemşire olarak çalıştığını ifade eden Gülsüm Kitaplı ise, “Bu hastalık benim hayatımda çok önemli, çünkü annemi ve kız kardeşimi bu hastalık yüzünden kaybettim. Onlar erken teşhis edilemedi. Hastalığın belirti vermesini beklediğimizde geç kalmış olabiliyoruz. Bu yüzden KETEM çok önemli. Belirti vermeden KETEM’e gidip mamografimizi çektirdiğimizde birçok şeyi erkenden yakalayabiliyoruz. Bu yüzden bu tür farkındalık günlerinde insanlara bu hastalığı tanıtmak benim için çok kıymetli. Bizler Fatsa halkını KETEM’e, mamografi çekimleri için bekliyoruz. 40 yaş üstü, 30 yaş üstü kadınlarımızı rahim ağzı kanseri taramaları için, 50 yaş üstü bireyleri ise bağırsak kanseri taramaları için bekliyoruz. Kanser çok ciddi bir hastalık, her sekiz kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Erken teşhisle bu hastalığın önüne geçebiliriz. Benim yaşadıklarımı başka insanlar yaşamasın istiyorum. Erken teşhisle hayata tutunabiliriz.” şeklinde konuştu.

"30 BİN HASTA ORGAN BAĞIŞI BEKLİYOR"

KETEM etkinliğinin yanı sıra Organ Bağışı Biriminden Derya Ergül'de organ bağışının önemi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Türkiye'de yaklaşık 30 bin hastanın organ bağışı beklediğini ifade eden Ergül, "Yeterli bağış olmadığı için organ bağışı bekleyen hastalar hayatını kaybetmektedir. Eğitimlerdeki amaç bireylerin eğitim sonrası aile ortamında konuyla ilgili istişare yapıp birbirlerine fikirlerini öğrenme ve farkındalık oluşturmaktır. Çünkü bağış sayısını etkileyen en önemli etken aile onayıdır. Bu sebeple aile bireylerinin bilinçlenmesi ve birbirleriyle ilgili fikir sahibi olmaları çok önemlidir." dedi.

CANAN ÖZDEMİR




Anahtar Kelimeler : ERKEN, TEŞHİS, ÖNEMLİ, !

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler