- 10:17 ATM'lerde yeni dönem başlıyor
- 10:13 Aybastı Çevre Yolu İhalesi Aralık'ta Başlıyor
- 10:12 Komşuda başlayan kar yağışı bize de geliyor
- 10:07 Gürgentepe Belediyesi Sosyal Yardımlaşmada Öncü Oluyor
- 10:05 İki ünlü markanın balları sahte çıktı
- 09:56 YSK'den "Elektronik Seçim" Açıklaması
- 09:55 11 kulüp, PFDK'ye sevk edildi
- 09:52 Ordu'da Bugün Altın Fiyatı
- 09:53 Ordu'da Bugün Fındık Fiyatı
- 09:51 Kargodan Ruhsatsız Silah Çıktı
- 09:49 10 Şüpheli Hakkında İşlem Yapıldı
- 09:49 Ordu Emniyeti'nden Kapsamlı Operasyon
- 09:48 Kestiği Ağacın Altında Kaldı
- 09:47 Müdür Tüzün'den Ünye Sağlıklı Hayat Merkezi'ne Ziyaret
- 09:45 “Kuraklık Nedeniyle Hububat Ekimleri Yapılamıyor”
Fındık Fiyatı
Biruni Üniversite Hastanesi'nden Norovirüs'e ilişkin değerlendirme
Biruni Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, Norovirüs'ün genellikle doğrudan temas, kirli yüzeyler veya kontamine olmuş yiyeceklerle bulaşabildiğini ve hijyen kurallarının ciddiyetle uygulanması gerektiğini bildirdi.
Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özdil, halk arasında kış ishali olarak bilinen Norovirüs vakalarındaki artışa dikkati çekerek, Norovirüs'ün mide bulantısı ve ishalle başlağını ve ilk 48 saat içinde belirtilerin hızla şiddetlenebildiğini çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların özellikle tedbirli olmalı gerektiğini belirtti.
Özdil, virüsün, 1-2 gün içerisinde belirtilerini aniden gösterdiğini ifade ederek, 'Başlangıçta mide bulantısı, ishal ve kusma gibi belirtiler baş gösteriyor. Bu belirtiler çoğunlukla 2-3 gün içinde geçse de hastalar için oldukça rahatsız edici olabilir.' açıklamasında bulundu.
Hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları gibi ek semptomlarla birlikte görülebildiğini kaydeden Özdil, semptomların şiddetinin kişiden kişiye değişebileceğini aktardı.
Özdil, hastalığa yakalanan bireylerin izolasyon sürecine büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Virüse yakalanan kişiler semptomlar geçtikten sonra en az 48 saat daha evde kalmalı ve kalabalık alanlardan uzak durmalıdır. Bu, virüsün başkalarına bulaşmasını engellemek için kritik bir önlem.' bilgisini paylaştı.
Özellikle iş yerleri ve okullar gibi toplu alanlarda virüsün yayılma riskinin daha fazla olduğunu belirten Özdil, bu nedenle izolasyon sürecine riayet edilmesinin toplum sağlığı için hayati önem taşıdığını bildirdi.
Özdil, Norovirüs'ün genellikle doğrudan temas, kirli yüzeyler veya kontamine olmuş yiyeceklerle bulaşabildiğini ve hijyen kurallarının ciddiyetle uygulanması gerektiğini kaydetti.
Norovirüs'ün tedavisinde en önemli adımın bol sıvı alımı ve dinlenme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdil, 'Hastaların sıvı kaybını önlemek için yeterli miktarda su, komposto ve sıvı gıda alması gerekiyor. Ayrıca baş ağrısı ve ateş için parasetamol gibi ilaçlar kullanılabilir. Semptomlar geçtikten sonra, en az 48 saat daha evde kalmak virüsün yayılmasını engelleyecektir.' değerlendirmesinde bulundu.
Özdil, son dönemde hızla yayılan Norovirüs'ün halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek, bireylerin kişisel hijyen kurallarına uyarak, toplu alanlardan kaçınarak ve tedbirli olarak bu süreci atlatmalarının önemini vurguladı.
AA