HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Kasım 2024 Salı Saat: 11:17

TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, Alzheimer tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ve ilaç içermeyen TMS yöntemi hakkında bilgi verdi.
TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?

Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…

Alzheimer hastalığı için ilaç içermeyen ve hastalığı durdurabilecek terapiler arandığını dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, “Araştırmacılar, TMS (Alzheimer Transkraniyal Magnetik Stimülasyon) beyin uyarım cihazının Alzheimer semptomlarını yavaşlatabileceğini söylüyor.” dedi.

Bu alanda son yıllarda bir kaç tane çalışma yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Metin, “Bu çalışmalarda beyne manyetik uyarı alan kişilerde, Alzheimer hastalığının doğal ilerlemesinin bu tedaviyi almayanlara göre daha yavaş olabileceği sonucu bulundu. Almayanlarınsa hafıza fonksiyonlarında, Alzheimer hastalığının doğal gidişine paralel olarak bir düşme olduğu gözlendi. Bunlar bu tedavinin faydalı olabileceğini düşündürüyor. Buradan yola çıkılarak, TMS Alzheimer hastalığındaki ilerlemeyi yavaşlatabilecek bir alternatif tedavi olarak gündeme geldi.” şeklinde konuştu.

TMS üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerekiyor!

‘TMS’nin Alzheimer tedavisinde kesin olarak kullanılması gerekir’ denilemeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Barış Metin, “Bu alanda onay alan bir tedavi değil ama umut vadeden bir tedavi oldu. Ancak üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiği görülüyor.” dedi.

Alzheimer tedavisinde şu anda daha çok ilaç tedavileri kullanıldığını belirten Prof. Dr. Barış Metin şöyle devam etti:

“İlaçların Alzheimer ilerlemesini bir miktar yavaşlattığı görülüyor. Bunun yanında çeşitli psikososyal destekler, bakım verenlere destek, hastanın bilişsel anlamda rehabilitasyonu, sosyal çevresinin korunması, olabildiğince fiziksel egzersiz ve iyi bir beslenme Alzheimer hastaları için genel kabul edilen ve her hastaya tedavide önerilen yöntemlerdir.”

Bazı ilaçlar ve yöntemler gelecekte Alzheimer hastaları için umut olabilir…

Gelecekte Alzheimer tedavisinde yenilikçi ilaç tedavilerinin kullanılacağına dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çeşitli antikor tedavilerinin yakın zamanda Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor. Şu anda ABD’de uygulanıyor. Bunlar genellikle erken dönemde etkili olan, beyinde özellikle amiloid birikimini azaltıcı tedavilerdir. Hastalık ilerledikten sonra uygulanan nöromodülasyon tedavileri genel bir şemsiye kavramdır ve bu tedaviler arasında yer alan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) da bir nöromodülasyon yöntemidir. Bunlar gelecekte Alzheimer hastaları için umut olabilir. Aynı zamanda bilişsel rehabilitasyon yani kaybedilen fonksiyonların rehabilitasyon uzmanları tarafından yerine konmaya çalışılması da Alzheimer hastalığında umut veren tedavilerden biri olabilir.”

Haber Merkezi




Anahtar Kelimeler : TMS, yöntemi, Alzheimer’a, umut, olabilir, mi?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler