- 16:29 Ünye’de Yayaya Çarpan Araç, 1 Kişiyi Yaraladı
- 16:13 İOKBS Başvuruları 10 Şubat’ta Başlıyor
- 15:59 Denize Sıfır Kafe Alanı, 60 Milyon TL’ye 10 Yıl Kiralanacak
- 15:27 Orduspor-Bursa Nilüfer Maçı Bilet Fiyatları Açıklandı
- 14:57 AFAD Ordu’dan Anaokuluna Afet Farkındalık Eğitimi
- 14:53 Kabataş’ta Karla Mücadele Sürüyor
- 14:24 Çocuklarda Gizli Tehdit: Üveit!
- 14:12 Giresun’da Kar Yağışı, Fındık Üreticilerine Umut Verdi
- 14:02 Kadir İnanır’ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor
- 13:42 Adaylar 3 Mart'a Kadar Başvurmalı
- 13:45 Korgan Kaymakamlığı'ndan "Kapınızdayız" Projesi
- 13:29 Kavuncu: "6 Şubat Depremleri, Asrın İhmalidir"
- 13:31 Ordu’da Doğalgaz Tırı Kar Yağışında Yoldan Çıktı
- 13:18 Fatsa'dan Depremzedelere Destek
- 12:31 "Ordu’da Eğitimde Güvenlik ve Alınacak Tedbirler Konuşuldu"
Fındık Fiyatı
Çocuklarda Gizli Tehdit: Üveit!
![Çocuklarda Gizli Tehdit: Üveit!](https://www.ordutribungazetesi.com/img/haber/cocuklarda-gizli-tehdit-uveit_559.jpg)
Üveit, göz içi iltihaplanması olarak tanımlanan ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Uzmanlar, özellikle çocukluk çağı romatizması (juvenil artrit) olan çocuklarda bu hastalığın daha ağır seyredebileceğine dikkat çekiyor.
Dünyagöz Hastaneler Grubu Üveit Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Oray, üveitin her yaşta görülebileceğini ancak çocuklarda körlük riskini artıran önemli bir sağlık problemi olduğunu belirtti. Çoğu zaman sinsi ilerleyen bu hastalık, erken teşhis edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.
Belirtiler ve Riskler
Üveit, gözün damardan zengin orta tabakasının iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Behçet hastalığı, ankilozan spondilit, MS ve bazı romatizmal hastalıklarla bağlantılı olarak gelişebiliyor. Hastalık, göz küresinde ağrı, ışığa hassasiyet, kızarıklık ve bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle makula tutulumu, doğru tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor.
Çocuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Oray, çocukluk çağı romatizması olanların düzenli göz taramalarından geçmesi gerektiğini belirterek, "Çocuklar şikayetlerini tam olarak ifade edemeyebilir, aileler de belirtileri fark edemeyebilir. Bu yüzden düzenli muayene şart" dedi. Tedavi edilmediğinde katarakt ve göz tansiyonu gibi sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
Tedavi ve Erken Müdahale Hayati Önem Taşıyor
Hastalığın erken teşhisi, görme kaybını önlemek için kritik öneme sahip. Prof. Dr. Oray, "Üveit mutlaka uzman bir göz doktoru tarafından takip edilmeli. Tedavi, hastalığın türüne göre planlanır. Ön üveitte genellikle kortizonlu damlalar ve göz bebeğini büyüten ilaçlar kullanılırken, arka üveitlerde ağız yoluyla veya cilt altından alınan ilaçlar tercih ediliyor. Enfeksiyon kaynaklı üveitlerde ise özel tedaviler uygulanıyor" diye belirtti.
Üveitin tekrarlayan bir hastalık olduğunu ve uzun vadeli takip gerektirdiğini söyleyen Oray, kontrolsüz ilaç kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceği konusunda uyardı.
Şeyma YILMAZ