HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama
10 Şubat 2025 Pazartesi Saat: 10:27

Tütün çiğneme, puro, pipo, sigara ve nargile…

Diş eti hastalıklarının önemli nedenleri arasında olduğunu biliyor muydunuz?
Tütün çiğneme, puro, pipo, sigara ve nargile…

Tütün çiğneme, puro, pipo, sigara ve nargile…

Diş eti hastalıklarının önemli nedenleri arasında olduğunu biliyor muydunuz?

Sigaranın ağız ve diş sağlığı üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi bulunuyor. Sigara bırakmanın ise oldukça zorlu bir süreç olduğu konusunda hemfikir olan uzmanlar, kararlılıkla devam edildiğinde başarının mümkün olduğunu belirtiyor. Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamındaki değerlendirmelerinde, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin bir uzman yardımı alarak süreci daha kolay atlatabileceğini ifade etti. Hem de sigaranın diş eti sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sigaranın, diş eti hastalıklarının oluşumunu ve tedavisini etkileyen önemli nedenlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Şebnem Dirikan İpçi, tütün çiğneme, puro, pipo ve nargile kullanımının da benzer etkilere sahip olduğunu ifade etti. “Sigara, diş eti sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun temel nedenleri arasında, diş eti kan akımını azaltması, savunma hücrelerini zayıflatması, yara iyileşmesini geciktirmesi ve doku yıkımına neden olan iltihabi ürünlerin artması bulunuyor.” açıklamasını yaptı.

“Diş lekelenmeleri, ağız kokusu da sigaranın olumsuz etkileri arasında”

Ayrıca sigaranın sadece diş eti sağlığını değil, solunum yollarını ve akciğerleri etkileyerek akciğer kanseri, kronik bronşit, astım ve çeşitli alerjik rahatsızlıklara neden olabileceği ve kalp-damar hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları da tetiklediğini belirten Prof. Dr. İpçi, sigara kullanımının sosyal hayatta da olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. Diş lekelenmeleri, ağız kokusu, tat ve koku duyusunda azalma, diş minesinde yüzey değişiklikleri, ağız kuruluğu, diş etleri ve ağız mukozasında renklenmeler, diş eti hastalıkları ve hatta ağız kanseri gibi ciddi problemlere neden olabileceğini ifade etti.

“Periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflatır”

Sigara kullanımının periodontal tedaviye olan yanıtı zayıflattığına da dikkat çeken Prof. Dr. Dirikan İpçi, sigara içen bireylerde hastalığın daha şiddetli seyretmesine rağmen, diş eti kanamasının daha az görüldüğünü belirtti. Bu nedenle, sigara içen bireylerin diş hekimi muayenelerini daha sık yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın da benzer olumsuz etkilere neden olduğunu aktardı.

Sigarayı bırakmak için ipuçları

Sigaranın bırakılmasının hem hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacağını hem de tedaviye olan yanıtı olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Dirikan İpçi, sigarayı bırakmayı düşünen bireylerin "sigara bırakma programlarına" yönlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Sigara bırakma kararı için hiçbir zamanın geç olmadığını vurgulayarak, “Sigarayı bıraktığınız anda, tüm hastalık riskleri azalmaya başlar. Bunun için, öncelikle sigarayı neden bırakmak istediğinizi belirleyerek bir liste hazırlayın. Daha sonra, sigarayı bırakma tarihini net bir şekilde belirleyerek, bu tarihe sıkı sıkıya uyum sağlayın.” önerisinde bulundu.

“Daha sık diş fırçalamak, sigara içme isteğini azaltır”

Ayrıca, “Diş hekiminiz, tıp doktorunuz, aileniz ve arkadaşlarınızdan destek almak da bu süreçte çok önemlidir.” diyerek, vücudun nikotinsiz yaşama adapte olabilmesi için bir uzmandan ilaç ya da alternatif tedavi önerisi de alınabileceğini hatırlattı. Sigara bırakmaya yardımcı olabilecek diğer önerilerini şöyle sıraladı: “Spor yapmak, yeni hobiler edinmek, şekersiz sakız çiğnemek ve dişleri daha sık fırçalamak sigara içme isteğini azaltmada etkili yöntemler arasında yer alıyor. Sigara içilen ortamlardan ve sigarayı hatırlatan nesnelerden uzak durun. Sigara içme isteği geldiğinde, derin nefes alıp vermek, su içmek ya da farklı bir aktiviteye yönelmek bu isteğin hızlı bir şekilde azalmasını sağlayacaktır.”

HABER MERKEZİ




Anahtar Kelimeler : Tütün, çiğneme, puro, pipo, sigara, ve, nargile…

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler