- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
MÜDÜR TÜZÜN'DEN KURBAN ETİ UYARISI
Ordun Sağlık Müdürü Op. Dr. Dursun Tüzün öncelikle vatandaşlarımızın kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Tüzün, “Kurbanlarımızın kesimleri veteriner kontrolünde belediyelerimizin gösterdiği sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yapılması lazım. Kurbanlar kesildikten sonra sakatatlarının derin bir çukura gömülmesi gerekiyor. Bu sakatatlar paraziter hastalıklar taşıyabiliyor. Sokak hayvanları üzerinden insanlara da bulaşabiliyor. O nedenle sakatatları derin bir çukura gömersek sokak hayvanları bu sakatatlara ulaşamaz.” dedi.
KURBAN ETLERİ 4-5 DERECEYİ GEÇMEYECEK ORTAMLARDA SAKLANMALI
Sıcak havaların etkisiyle etlerde bozulma yaşanabileceğini hatırlatan Tüzün, “Kurban bayramı yaz aylarına denk geliyor. Sıcak havada etlerimiz bozularak sağlığımıza zararlı bir hale gelebilir. O nedenle kurbanlarımızı keser kesmez serin bir yere almamız gerekiyor. Bizim önerimiz kurban kesildikten sonra soğuk bir depoda dinlenmesi ertesi gün işlenmesidir. Özellikle kavurma yapacaksak bir gün bekletildikten sonra işleme almamız çok önemli. Onun dışında paraziter hastalıklardan korunmak için etleri çiğ tüketmemeye özen gösterelim.” dedi.
KURBAN KESERKEN YARAMANMALARA KARŞI DİKKATLİ OLALIM
Kurban keserken acemi kasapların ciddi yaralanmalara maruz kalabileceğini vurgulayan Tüzün “Kurban bayramlarında yaralanmalar nedeniyle birçok vatandaşımız hastanelerimize başvuruyor. Özellikle acemi kasap dediğimiz kişiler tarafından yapılan işlemlerde arter ve tendon yaralanmaları gibi büyük çapta yaralanmalar olabiliyor. Biz hastanelerimizde gereken önlemleri aldık ama bu gibi durumlardan kaçınmak için tavsiyemiz vatandaşlarımızın kurbanlarını profesyonel kişilere kestirmesidir.’ Dedi.
BAYRAMDA İHTİYACIMIZDAN FAZLA ET TÜKETMEYELİM
Bayram ziyaretlerinde ikramların alışılagelmişten daha fazla olduğunu belirterek, kişinin günlük tüketeceği et ihtiyacının 50-100 gr olduğunu hatırlatan Tüzün, “Bu miktarın üzerine çıktığımız takdirde özellikle diyabet, şeker, kolesterol hastalarında ciddi sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı açısından da bazı sağlık problemleri yaşanabiliyor. Aynı gün işlenen ve bekletilmeden tüketilen etler diş ve damak sağlığı açısından uygun değildir.” dedi.
KURBANINIZI KESTİKTEN SONRA SAKATATLARA DİKKAT EDİN
Vatandaşlarımızı kistli et, deri ve sakatatlara karşı dikkatli olmaya davet eden Tüzün, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz kurbanlarını kestikten sonra, özellikle hayvan derisinde, karaciğerde, akciğerde veya diğer organ etlerinde şüpheli lezyon görürlerse kesinlikle veterinere başvursunlar. Çünkü hayvanlarda ülkemizde Tüberküloz, Brucella ve benzeri paraziter hastalıklar var. Bu konuda o etlerin ve sakatatların tüketilmesi vatandaşlarımız açısından oldukça büyük sıkıntı teşkil ediyor. Özellikle bu konuda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Bu konuda veterinere başvururlarsa sağlıkları açısında çok daha iyi olacaktır” dedi.