Kekemelik ve Demans

Uzm. Dr. İrem Önlen, kekemelik ve demans hastalıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Konuşma ve dil becerileri, bireylerin iletişim kurma ve sosyal ilişkilerini sürdürme sürecinde hayati bir rol oynuyor. Ancak, bazı nörolojik, psikolojik ya da yaşa bağlı durumlar bu becerilerde bozulmalara yol açabiliyor. Kekemelik ve demans her ne kadar birbirinden farklı konular olsa da, bazı konuşma bozukluklarının demansın belirtileri arasında yer alabileceği belirtiliyor.

Kekemelik Çocuklukta, Demans Yaşlılıkta Görülüyor
Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Dr. İrem Önlen, kekemelik ve demansın birbirinden farklı temellere dayanan iki durum olduğunu belirtti. Kekemeliğin genellikle çocukluk döneminde başladığını ifade eden Dr. Önlen, bu durumun genetik, nörolojik ya da psikolojik faktörlerle ilişkili olduğunu söyledi. Kekemelikte konuşmada istemsiz kesintiler yaşandığını belirten Önlen, şu detaylara dikkat çekti:

“Kekemelik, bir hecede ya da kelimenin ortasında aniden durulması, yinelenen sesler, heceler ya da kelimeler, uzatmalar, konuşmada ritim bozukluğu ve tonlama eksikliği gibi etkilerle kendini gösterir. Bu durum, bazen nörolojik bir sorunla ilişkilendirilebilir, özellikle beyin travması ya da felç gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Kekemelik, bireylerin sosyal ve psikolojik gelişimlerini etkileyerek stres, kaygı ve özgüven sorunlarına yol açabilir.”

Demansın ise genellikle yaşa bağlı bir durum olduğunu belirten Önlen, “Bu hastalık, beyinde bir bozulma sürecine yol açarak hafıza, düşünme, iletişim ve diğer bilişsel işlevlerde sorunlara neden olur. Demans hastalarında konuşma bozuklukları genellikle afazi olarak kendini gösterir. Afazi, kelimeleri bulmakta zorlanma, konuşma hızında değişiklikler, anlamada ve ifade etmede güçlük gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kişi, bildiği kelimeleri unutabilir ya da anlamsız kelimeler kullanabilir,” dedi.

Benzer Belirtiler Yanıltıcı Olabilir
Dr. Önlen, kekemelik ve demans arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığını, ancak her iki durumda da konuşma ve dil becerilerinde bozulmalar görülebileceğini belirtti. “Demans hastalarında konuşma bozuklukları, kekemeliğe benzeyebilir. Ancak bu durum kekemelikten ziyade, demansın bir belirtisi olarak değerlendirilmelidir,” diye ekledi.

Uzm. Dr. İrem Önlen, konuşma bozukluklarının bireylerin yaşam kalitesini etkilediğini ve bu tür belirtilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlı bireylerde konuşma güçlükleri demansın erken belirtileri arasında yer alabileceğinden, bu tür durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması öneriliyor.MEHMET GÖZTEPE


Erken Teşhisle Görme Kaybını Önleyin

Aile Hekimliğinde Yeni Dönem

Beylikdüzü'nden Miniklere Sıfır Atık Eğitimi

Ordu'ya Yatırım Müjdesi

Ünye'de Otomobil Çarpıştı

Edip Akbayram Yoğun Bakımda: İşte Son Durumu

BALIKTA ZAMLANDI

Bedelli Askerlik Ücreti 2025’te Artış Gösterdi

ERKILIÇ KUTLADI

Ordu’da Kadınlardan 1.4 Milyon TL Gelir
Anasayfa