MUHTARLIK

Nevin Altunbaş 2023-11-11 11:07:43

Gelecek 2024 yılı 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler için siyasi partilerin seçim  çalışmaları şimdiden başladı. 

Başlaması da gerekir.

Şunun şurasında 5 aydan az bir süre kaldı.

Bir de bakmışsın seçim günü gelmiş sandığa oy kullanmaya gidiyoruz.

Belediye başkan adayları, belediye ve il genel meclis üyeleri ile mahalle, köy muhtar heyetlerinin seçileceği seçimler için ön alma adına çalışmalar yapılıyor. Ancak seçimlerde mahalle ve köylerde muhtar olmak isteyenler ise bir adım öne çıktılar, şimdiden kolları sıvadılar... 

*

Cumhuriyetimizin ilk ve ilerleyen yıllarında muhtarlık önemli bir kurumdu. Ama son çeyrek yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle işlevini yitirmeye başladı.

Dünde muhtarın yaptığı birçok görevi artık teknoloji sayesinde vatandaş evinden internet üzerinden ilgili kurumda yapılabiliyor oldu.

Hele de şehir merkezlerinde mahalle muhtarları vatandaşa hizmet götürme yerine hizmette "engel" olanlara bile rastlar olduk.

Mesela, vatandaşa resmi kurumlardan bilgilendirme amaçlı gönderilen evraklar PTT görevlilerince ilgili şahıs adresinde bulunamayınca tebligat muhtara yapılarak teslim edilmiş sayılıyor.

Muhtara mahalle ve köyünde vatandaşa "verilsin, teslim edilsin" diye verilen evrak çoğu zaman süresi içerisinde verilmiyor ya da geç ulaştırılıyor.

Dolayısıyla vatandaş kendisine gönderilen resmi evrağın türüne göre zaman aşımından dolayı "hak" kaybına uğrayabiliyor.

*

(Görev sorumluluklarını eksiksiz yapan muhtarlara bu manada sözümüz yok.)

*

Yani demem o ki muhtarlık müessesesi günümüzün gerisinde kaldı.

Sırf maaşı için ilgi odağı olan bir yer oldu.

5 yıl süreyle aylık 12 bin liraya yakın maaş ve sigorta giderinin devlet tarafından karşılanması ile işsizliğin yüksek oranlarda olduğu ülkemizde geçim kapısı gibi görülmeye başlandı.

Tasarruf tedbirlerinin porsiyonlara ve pazar alışverişlerine kadar indirgendiği, önerildiği,  vatandaşa yeni yeni ek vergilerin ( motorlu taşıtlar vergisi gibi) konulduğu bir dönemde muhtarlık müessesesi tekrar devletimiz tarafından gözden geçirilmeli.

Vatandaşa referandumla sorulsa büyük çoğunlukla "gereği yok" kaldırılsın derler.

Şayet devamlılığında zaruret bir durum var ise eskiden olduğu gibi gönüllülük esasına göre görev yapılan ve uygulanan yapıya çekilmeli.

Muhtarın köy adına yaptığı harcamalar belgelendirilmesi koşulu ile oluşturulacak köy bütçesinden ya da mülki kurum tarafından karşılanmalı.

*

Öte yandan özellikle köylerde, kırsalda muhtarlık seçimlerindeki yarışlarda hiç istenilmeyen olaylara da şait oluyoruz. Halen birçok köylerde sırf muhtarlık seçimlerinden dolayı birbirleriyle kavga eden, cinayet işleyen, konuşmayan, küs olan komşular var.

Bu yönüyle de sosyal bir sıkıntı haline gelen muhtarlık günümüz koşullarına uyum sağlar hale getirilmesi kaçınılmaz.

Bu yazı toplam 1734 defa okunmuştur

Anasayfa