EMEKLİ İKRAMİYESİ

Onur Şahin 2023-11-17 14:25:00

EMEKLİ İKRAMİYESİNDE EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ ORDU İLİNİN ÜRETİÇİLERİNİN YAŞADIĞI RAKAMLARLA KESİNLEŞTİ.

Ordu ili ÇSK ‘ya kayıtlı üretici sayısı itibariyle Türkiye’ de 1. İl. 130 binin üzerinde ÇSK’ya kayıtlı üretici sayısına sahip. Bu tespit Tarım Bakanlığı’nın verilerinden. Sadece 220 bin dekar fındık üretim alanına sahip olması ve üretici başına düşen arazi varlığının küçüklüğü, Türkiye’nin en fazla bal üreticisi sayısına sahip olmamız ve hayvancılık faaliyeti Ordu ilini açık ara ile Türkiye’nin en fazla çiftçi sayısına sahip ili yapmaktadır.

130 bin rakamı ÇSK’ya ( Çiftci Kayıt Sistemi) kayıtlı olan üreticinin sayısı. 5.000.TL emekli ikramiyesi yasağına takılan  Ziraat Odasına Kayıtlı olan Çiftçi Sayısı ki bu sayısı ÇSK’ya kayıtlı olan 130.000 rakamının da üzerinde. Zira her Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi ÇSK’ya kayıtlı olmaya da bilir… Özetle mağduriyetin boyutu daha da büyük.

Şimdi bu bilinen ÇSK’ ya kayıtlı  130 bin Ordu üreticisi  rakamını  inceleyelim…

75.000 çiftçi 50 ve yukarı yaş üzeri..Emekli olma ihtimali yüksek.. 75 bin Ordu’lu çiftçi ikramiye mağduriyeti yaşadı demek yanlış bir tespit olmaz…

Gelelim bu 130 bin ÇSK’ya kayıtlı çiftçilerimizin gelir durumuna, ne kazandılar da 5 bin liralık ikramiyeden oldular.

50 bin üretici 10 dekar ve altında tarım arazisine sahip, en fazla 10 dekar..

25 bin üretici ise 0,5 ile 5 dekar, halk tabiriyle en  fazla 5 dönüm altında arazisi var.

Biz yine de hesabı en fazladan gidelim .10 dönümlük üreticiden yola çıkalım. Ordu ilinin ürün verim ortalaması 100 kilo/ dekar. 10 dönümlük arazisi olan 1 ton fındık yapar.Bölgemizde fındık 3’de 1’e veriliyor yani üreticinin eline en fazla 10 dönümlük bahçeden net gelir olarak en fazla  350 kilo fındık kalır o da 90 Tl den 31.500. TL yapar k, aylığı 2.625.TL gelire denk gelir.

Şimdi hükümetimizin ince hesap uzmanları,  çoğunluğu 7.500 Tl  emekli aylığı alan fındık üreticilerimizi fındık tarımı yaptığı ve ortalama aylık 2.625 TL gelir elde ettiği için emekli ikramiyesinden mahrum bırakıyor.

Bakanlık verilerine göre 0,5 ile 5 dönüm arasında  fındık bahçesine sahip 25 bin üreticinin durumu ise tam evlere şenlik, en fazla 100 ile 500 kg fındık ürettiği ve aylık en fazla  aylık ortalamam 1.310 .TL  net gelir elde ettiği için emekli ikramiyesinden mahrum bırakılıyor.

Arıcı kardeşlerimize ise hiç girmeyelim, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun dağlarında alın teriyle ülke ekonomisine katkı sağlamanın karşılığını görüyor.

 Sadece bir ineği olan ve hayvan kayıt sistemine hayvanını kayıt ettirmiş çiftçimiz ise kışın o beş bin lirayla hayvanına almayı düşündüğü yemi nasıl alacağını düşünmekte..

FINDIK ÜRETİÇİSİ  SAHİPSİZLİĞİN BEDELİNİ ÖDÜYOR. 2 AYDA YAŞADIĞI İKİNCİ MAĞDURİYET.

Üretici sayısı itibariyle en fazla olan ama destek kapsamında en fazla mağduriyet yaşayan fındık üreticisi.Bu verilerle ispatlı bir durum..

15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2023 yılına dair tarım desteklerini içeren Cumhurbaşkanı Kararnamesinde fındık üreticilerinin en büyük tarım desteği olan Alan Bazlı Gelir Desteği 10 yıl hiç artırılmama rekorunu kıran tek tarım ürünü olarak 170 Tl/ dekar olarak sabit bırakıldı..2014 yılında 170.TL/dekar olan destek 2023 yılında da 170.TL / dekar olarak belirlendi.Türk tarımında bu mağduriyetin ikinci bir örneği yok….

Şimdi de 5 bin liralık emekli ikramiyesi mağduriyeti..

Ordu üreticisi sahipsiz..Türkiye geneli de farklı değil.. 

 Ziraat Odaları Birliği  sadece koltuklarından  gazetelere beyanat vermekle meşgul .. Araba devrildikten sonra yol göstermenin bir anlamı yok .Yerel gazetelerde boy boy ilçe Ziraat Odası Başkanlarının beyanatlarını görüyoruz..Ama nafile. Herkes sıcak koltuklarında oturmanın derdinde..Parolaları “ Sessiz dur, yerinde dur” .Bu tespite itiraz edecek Ziraat Odaları en son 2005 Manisa ve 2006 Ordu Fındık Mitinginde tüm Ziraat Odalarının bir araya gelerek haklarını savunmak için haykırdıklarından bugüne  geçen 17 yıl içinde neden bir tane Türkiye Ziraat Odalar Birliği’nin Çiftçi mitingi yapmadığını, ya da yapmak istemediğinin cevabını vermek zorundadır. Son 17 yıl da Türk çiftçisinin hiç mi sorunu olmadı..Her şey güllük gülüstanlıkmıydı ?

 Bir ayda Türk çiftçisinin en büyük kalemi mazot iki katına çıktı sadece gazetelere birkaç sözden ibaret tepki..10 yıldır artırılmayan Alan Bazlı Gelir Desteği’nin artırılması için fındık üreten illerin ziraat odaları hep birlikte bir araya gelerek 10 yıl içinde hangi demokratik eylemi yaptılar ve tepki koydular, ya da Ankara’ya giderek Tarım Bakanlığı’nın kapısına dayanarak haklı mağduriyeti dile getirdiler ?

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÇİFTÇİ VE BASİT USULDE VERGİ MÜKELLEFLERİN İKRAMİYE ALMALARININ YOLU AÇILMALIDIR.

Köylü Milletin Efendisidir sözünün sahibinin kurduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılında tarımla iştigal eden çiftçilerimize uygulanan bu çifte standart yakışık olmamıştır.Aynı şekilde sadece kendi işyerinde çalışan küçük esnaflarımız olan basit usulde vergi mükellefi esnaflarımızda aynı durumdadır.

Cumhur ittifakının mecliste çoğunluğu oluşturan milletvekilleri acilen bir yasa değişikliği sunmak suretiyle bu haksızlığa bir son vermelidir.      

Bu yazı toplam 8658 defa okunmuştur

Anasayfa