KADINLAR GÜNÜ

Ahmet Yenin 2024-03-11 17:09:36

Kadınlar Günü100’ün Üstünde Kadın Yanarak Kazanılmıştır…! 

Varlık sebebimiz özde kadınların 08 Mart kadınlar günü sadece ülkemizde değil, tüm dünyada günü kutlu ve mutlu olsun.

Kadınlar günü öyle kadınların yattıkları yerden buyurun sizin gününüz olsun diye erkekler tarafından karlı dağdan kar bağışlanır misali kadınlara verilmiş öyle kola kazanılmış bir kadın özlük hakkı değil. Kadınlar zamanın evvelinde bugün sanki birileri Koca Türkiye cumhuriyeti devletini biz aziz Türk milletine buyurun alın tepe tepe kullanın denilerek verilmeyip dünya lideri gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kanı canı pahasına atalarımızın vermiş kurtuluş savaşı acı örneğinde olduğu gibi, varlık sebebimiz kadınlarımızda erkekler gibi can taşıdıklarını, kendilerinin fani dünyada erkekler gibi hür ve özür yaşama hakkı olduğunu sadece o günün erkeklerine ve erkek işverenlerine değil, tüm dünyaya ve dünya erkeklerine ve erkek işverenlerine anlatabilmek için canı kanı pahasına ölümüne mücadele verdiklerini ve kadınlar gününü tüm dünyada huzur ve güven içerisinde kurtlanmasına çalıştıkları fabrikada yakılarak feci şekilde can vermeyi göze alarak kazandıklarını bilerek kadınlarımızı kutlayıp baş tacı etmeliyiz.

Kadınlar gününün acı tarihçesi…!

1857 yılında New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar daha iyi çalışma koşulları için mücadele vermeye başlarlar. Düşük ücretleri, çalışma saatlerini ( günde 12 saat) , ve insanlık dışı çalışma koşullarını iyileştirme için verdikleri mücadelenin patronlar tarafından dikkate alınmaması üzerine greve giderler. 

Patronlar ve adamları işçi kadınları fabrika binasına kilitlerler. Fabrika ateşe verilir. Çok az kadın işçi kaçıp kurtulabilmiştir. 100’ün üstünde kadın alevler içinde can verir.1909 yılına kadar süren bu grevlerde binlerce kadın tutuklanmasına karşın grevler engellenemez. Patronlar kadın işçilerin isteklerini kabul etmek zorunda kalır. İlk yıllarda her şubat ayının sonuncu pazar günü etkinlikler düzenlenmesine karar verilir.

1917 Rus kadınlar " ekmek ve barış" için grev yaptılar. Yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler. Bu olay 8 Mart ta olmuştur ve daha sonra bütün Avrupa ülkeleri tarafından da bu tarih kadınlar günü olarak kabul görmüştür

( Görüldüğü gibi kadınlar çiçek falan değil, gururlu, onurlu, mücadeleci insandırlar.. )

8 Mart dünya kadınlar günü'nü kim önerdi?

8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin.Alıntı

 

Bu yazı toplam 563 defa okunmuştur

Anasayfa