Haberlerde okumuşsunuzdur, Nemrut Dağı Ören Yerini gezmek için kişi başına 10 Euro yani günlük kur hesabıyla yaklaşık 350 lira ödememiz gerekecek.
Malumunuz, Nemrut Dağı ören yeri UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" kategorisine alınmış, Altın Elma ödüllü, tarihi mekan bakımından dünyanın en ilginç turizm merkezlerinden birisi konumundadır.
Biz de, yani Adıyamanlı vatandaşlar olarak "ilimizin tanıtımına katkı vermesi" için eş-dost, kimi tanıyorsak, herhangi bir vesileyle kiminle tanışırsak Nemrut'ttaki devasa heykellerimizden başlayıp Sahabemizi, Perremizi, Turuş'umuzu, Besnimizi, Yüzen Adalarımızı, Gölbaşı Gölümüzdeki kuş cennetimizi, Palanlı mağaramızdaki dünyanın ilk çizimlerinden birisini anlatıyoruz ve Adıyaman'a davet ediyoruz.
Gazetecilerimizle ve Yazarlarımızla, Şairlerimizle, Bestekarlarımızla, Heykeltraşlarımızla, Resamlarımızla yani tüm sanatçılarımızla "gönüllü tanıtım görevlisi hissiyle" ne zaman bu konuda çalışma yapsak sesimizi duyan herkese "Nemrut'a gelin" diye çağrısında bulunuyoruz.
Tabi ev sahibi sıfatmızı ön plana çıkarıyoruz, bilirsiniz bizler misafirperver bir toplumuz ve gelen misafirlerimize asla harcama yaptırmayız...
Düşünün "Nemrut'umuzu görmeye" davet ettiğiniz 5-10 misafiriniz kabul etti ve davete icabet etti, geldi; maliyete bakar mısınız? Örneğin bundan birkaç yıl önce ben 2 yarım otobüs, yani yaklaşık 80 kişi konuk ağırladım. Bu fiyatlarla "gönüllü tanıtım elçisi olmak" büyük maliyet.
Örnekte bahsettiğim konukların ağırlanmasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz istisna uyulamış ve konuklarımızı ücretsiz gezdirmeme destek olmuşlardı (hatta bir rehber de görevlendirmişlerdi) ama bahsettiğim genel bir sorun... Herkes Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ulaşabilir mi, ulaşsa aynı pozitif ayrımı yaparlar mı, ya da vatandaştan gelen her destek talebi iyi niyetli midir?
Bu konuyu özel olarak ele alıp ona göre bir strateji belirlenmesi gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer ilgili birimler yerel tanıtım elçilerine özel bir uygulama yapmalıdır.
Ayrıca, Adıyamanlı olup da henüz Nemrut Dağı'nı gezememil onbinlerce insanın varlığından söz ediliyor, ki bu abartılı bir örnek değil. Adıyamanlı vatandaşlar çoluk-çocuk Nemrut Dağı gezisi planlaması yapamıyor. Çünkü ekonomik zorlukla boğuşan bir topluluktan bahsediyoruz. (Aslında bu mesele sadece Adıyamanla sınırlı da değil. Şanlıurfa, Mardin, hatta ülkenin dört bir yanındaki yerel tanıtımcılar için geçerlidir.)
Kısacası yerel vatandaşlar ve konuklarına buralar istisnai durum olarak değerlendirilmeli ve cüz'i bir meblağla gezme şansı verilmelidir. Takdir elebtte yetkililerindir ama bu sorunu önceden başvurarak "gönüllü tanıtım elçisi" olarak kayda girmiş başta haberci ve sanatçılarımıza imkan verilmelidir.