Hocam Sen Görevini Yaptın

Ahmet Yenin 2024-06-04 14:42:13

Örnek din adamı yazar Faruk Ateş ”Yeter ki kızlarımızda okusun. Tüm gayret ve çabalarımız Ayşeler Zeynepler körpecik kuzucuk iken evlendirilmesin okusun hanım olsun diye oldu. İşte 1998’de örnek din adamı Faruk Ateş ve Örnek milli eğitim müfettişleri vardı…

Ünye’nin yetiştirdiği iyi ve güzel ahlaklı vicdanlı emekli örnek din eğitimi görevlisi Faruk Ateş okurlarıyla buluşturduğu “Hayatın İçinden “başlıklı kitabında yer verdiği onlarca gerçek hayat hikâyelerinden biri olan ve “Yolun Açık Olsun Ayşe “başlığı ile kaleme aldığı makalesinde görevi süresince bizzat yaşadığı gerçek hayat hikayelerinden birini siz saygıdeğer okurlarımız ile paylaşalım ve Faruk Ateş gibi örnek din görevlileriyle örnek milli eğitim müfettişlerinin ülkede ve Ünye’de ve hatta tüm dünyada sayılarının artmasına dolayısıyla maharetli olup ekonomik durumlarının yetersizliği yüzünden okutulamayan geleceğimizin umudu evlatlarımızın okuyup öğrenmelerine, ilim,bilim sanat tahsil ederek önce kendilerini değiştirmelerine,dolayısıyla aklını geliştirmelerine ve daha çok düşünerek taşınarak sorarak sorgulayarak huzur ve güven içerisinde yaşamalarına aynı zamanda da fani dünyada beraber yaşadıklarını da kendileri gibi huzur ve güven içerisinde yaşatmalarına vesile olalım istedik.

İşte insan evladı Ayşe kızımızın din eğitmeni Yazar Faruk ateş kardeşimizin kaleminden yaşanmış gerçek hayat hikâyesi. 

Yıl 1998. Yaz dönemi camide kuran kursu düzenliyoruz. Yirmiye yakın öğrencim var.O zaman öğrenciler beşinci sınıf ve üzeri,büyük olan çocuklara farklı ders yapıyorum.

Dini bilgiler ve Kur’an dersini sabah yaptığımız sekizinci sınıf üzeri öğrencilerime dünya klasikleri ve Türk edebiyatından çeşitli kitaplar veriyorum, siz bunları okuyun, okuyunuz ki sınavlarda okuma ve anlama süreniz hızlanır.

Bu öğrencilerimizden birisi Ayşe. Ayşe çok zeki çalışkan gayretli, anne babasının okuma yazması yok. Baba parayı bile tanıyamıyor o derecedeki o zamanlar yirmi, lira vereceksiniz diyelim tek kâğıt yirmi lirayı almıyor üç tane beş lirayı verirseniz bunu fazla biliyor. Her neyse. 

Günümüzün sabah saat.10.00.gibi dersteyiz, o zamanlar camileri milli eğitim müfettişleri denetliyor, kapı açıldı üç kişi içeriye giriverdi. Her halinden müfettiş oldukları belli. Resmi işlemler sonu müfettiş sordu:”Hocam her şey tamamda şu çocukların elindekiler neyin nesi?”Özellikle Ayşe’yi işaret ederek. Durumu anlattım. Ayşe o yıl başka bir ilçede güzel bir liseyi kazanmıştı, okumak istiyordu. Soyadı aynı olan bir yakınını veli yapmıştık, anne baba veli olacak durumda değildi. Ancak hiçbir dershane fakir diye almak istemiyordu.

Başmüfettiş hocamız detaylı durumu ve benim çabalarımı görünce;”evet hocam sen yapacağını yapmışsın şimdi sıra bizde. Evet örnek din hocası Faruk Ateş ile örnek Milli Eğitim baş müfettişi şimdi sıra bizde diyerek geleceğimizin umdu evlatlarımızın huzurlu ve güvenli geleceğini dolayısıyla devletin ve milletin ortak adil çıkarını düşünüyor… Ve başmüfettiş o anda yaptığı iki telefon görüşmesi sonu anında çakmağı çakarak müjdeyi verdi:” hocam Ayşe’yi milli eğitim kontenjanından(…)dershanesine verdim..”

Başmüfettiş genelde denetlemeye çıkmazmış. O gün köyleri gezmeyi canı istemiş, olacak ya kısmet Ayşe’nin ayağına gelmiş oldu, çok çok mutlu olduk.

Sayın müfettişimizde böyle bir imamla karşılaşmayı hiç düşünmemiştim diyerek bizlere teşekkür ettiler.

Ayşe iyi bir Üniversite bitirdi. Lise ve Üniversiteden mezun olana kadar Ayşe’yi sahipsiz bırakmadık. Hele sana Atatürkçü örnek aydın din adamı Faruk Ateş.Ayşe çok güzel bir yerde çalışıyor,evlendi,çocukları oldu,yolun açık olsun Ayşe.

Ben camilerimizi sadece namaz ve din eğitimi verilen yer olarak kullanmadım. Çocuklarda keşfettiğim var olan cevheri işlemelerine yardımcı oldum.

Ayşe gibi elinden tuttuğum Fatmalarım,Hasanlarım ve Ahmetlerim var şükürler olsun..(o zamanlar köyümüzde ortaokul vardı.Öğretmen arkadaşlara üç yüze yakın dünya ve Türk edebiyatından kitaplar verdim,okul kütüphanesinde yerini aldılar.Türkçe öğretmenimiz çok mutlu olmuştu”).

Yeter ki kızlarımızda okusun. Tüm gayret ve çabalarımız Ayşeler Zeynepler körpecik kuzucuk iken evlendirilmesin okusun hanım olsun diye oldu.

Yolun açık olsun Ayşe…

Bu yazı toplam 322 defa okunmuştur

Anasayfa