SOKAK KÖPEKLERİ NEDEN SALDIRGANLAŞTI?

Mehmet Emin Danış 2024-07-17 21:18:16

Sokak köpekleri kurulduğundan beri şehirlerimizde var ve aramızda yaşıyorlar. Peki, bu köpekler neden hırçınlaştı, son zamanlarda insanlara yönelik saldırırları neden arttı?

Gerek gazetemizde ve gerekse diğer medya organlarında okumuş ve görmüşsünüzdür; Aydın'ın Nazilli İlçesinde bisikleti ile İlerleyen 24 yaşındaki Furkan Berk Şahin isimli bir genç maalesef sokak köpeklerinin saldırısına uğradı ve onlardan kaçarken bir motosiklete çarparak vefat etti.


Son günlerde sosyal medyada ve haberlerde (ki çoğunlukla sosyal medyada) videolarda görüyoruz;  maalesef sürü halinde gezen sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırısı arttı.


Geçen gün izlediğin bir videoda da 5-6 yaşlarında bir çocuk yan tarlaya düşen topunu alabilmek için evin duvarından atladıktan sonra çok sayıda sokak köpeğinin saldırısına uğradı ve maalesef hareketsiz kalıncaya kadar ısırıldı, adeta parçalandı. Bu çocuğun akıbeti ile ilgili bir haber göremedim ama (izlediğim kadarıyla) çok ama çok kötü bir şekilde yaralandığını gözlerimle gördüm. Ölmediyse bile hem bedenen hem de ruhen ağır yaralandı.


Siz de bu tür video ve haberleri görmüşsünüzdür; düşünüyorum da sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırısı neden arttı? Onların vahşileşmesine sebep olan dönüşüm neden kaynaklanıyor?


Bunun sebebini yorumladığımda aklıma şu geliyor; acaba onlara verilen hazır mamalarda vahşileşmelerine sebep olan bir katkı maddesi mi var? Yoksa hayırsever kasapların iyi niyetle verdiği çiğ etler mi sebep oluyor? 


Zira sokak köpekleri kurulduğundan beri şehirlerimizde  var ve aramızda yaşıyorlar. Peki, bu köpekler neden hırçınlaştı, son zamanlarda insanlara yönelik saldırırları neden arttı?


Kısırlaştırma çalışmaları yapılıyor denilmesine rağmen sayıları da artıyor...


Gerçekten de araştırılmasında fayda gördüğüm bir konu.. 


Bu konu ile ilgili yetkililere hatırlatmak amacıyla sizlerle paylaşıyorum; lütfen hem sokak köpeklerine zarar vermeyelim, hem de onların saldırganlaşmasına sebep olan sebeplerin ortaya çıkmasını sağlayıp giderelim.


Böylece sevimli dostlarımızla bir arada yine eskiden olduğu gibi yaşarız.. 


Mehmet Emin Danış

Bu yazı toplam 346 defa okunmuştur

Anasayfa