Hasan Benan Aslen Mısırlıdır, kendileri çok değerli ve kıymetli bir âlimdir.
İlk olarak Mısır’ın İngilizler tarafından sömürülmesini karşı çıkan bir âlimdir ve bu konuda da başarı göstermiştir daha sonra da kendini İslami ilimlere vererek İslam’a adamış nitelikli bir İslam alemidir.
İslam hakkındaki olan fikir görüşleri gerçekten çok önemli ve örnek alınması gerekir.
Müslümanların düşüncesine ve hayatına giren hurafelerle etkili bir mücadele verilmesi gerektiğine inanan Hasan el-Bennâ, tasavvuf konusunda Mısır gerçeğini de dikkate alarak bir orta yol takip etmiştir. Ona göre velî ve sâlih kişileri anmak, onların güzel amellerini anlatmak insanı Allah’a yaklaştırır. İslâm’ın esaslarına uygun olmak şartıyla evliyanın gösterdiği kerametler haktır ve dince sabittir. Ancak şuna kesin olarak inanmak zorunluluğu vardır ki velîler ilâhî yetkilere sahip değildirler ve kimseye yardım edemez, fayda sağlayamaz ve zarar veremezler; bu güç sadece Allah’a aittir. Kabir ziyareti meşrû ve sünnettir; ancak kabirde yatandan yardım ve medet ummak, adak adamak, onun ruhaniyetinden olayların akışına müdahale etmesini istemek ve bu gibi maksatlarla kabri tâzim edici uygulamalarda bulunmak bid‘attır. Doğrudan Allah’a dua ederken tevessülde bulunmak ise itikadî bir mesele olmayıp ihtilâflı bir konudur.”Hasan el Benna'dan
Müslüman gençlere çok önemli tavsiyeler:
- Şartlar ne olursa olsun ezanı duyduğunuz zaman namaza kalkın.
- Kuran-ı Kerim'i okuyun, inceleyin veya dinleyin. Azıcık zamanınızı bile yararsız işlere ayırmayın.
- Dilinizi düzgün konuşmaya çalışın. Çünkü bu Müslüman olmanın belirtisidir.
- Arapçayı öğrenin, çünkü Kuran en güzel Arapça ile anlaşılır.
- Hiçbir konuda aşırı tartışmayın. Zira gösteriş hiçbir zaman yarar sağlamaz.
- Fazlaca gülmeyin. Çünkü Allah'a bağlı olan gönül, sakin ve vakarlı olur.
- Maskaralık yapmayın. Çünkü mücahid bir millet, ciddiyetten başka bir şey tanımaz.
- Dinleyicinin işiteceğinden fazla sesinizi yükseltmeyin. Çünkü bu bencillik ve eziyet verir.
- Kişileri çekiştirmek ve tavırları küçümsemekten sakının. Hayırdan başka bir şey konuşmayın.
- Karşılaştığınız kardeşlerinizle sizden istemese bile tanışmaya bakın.
- Görevler vakitlerden fazladır. Vakitten yararlanmak için başkasına yardımınızı esirgemeyin.
- Yapacak bir göreviniz varsa onu en kısa yoldan en güzel şekilde bitirmeye çalışın.
- Her hususta temizliğe önem verin. Evinizde, elbiselerinizde, vücudunuzda, iş yerinizde.. Çünkü bu din, temizlik üzerine kurulmuştur.
- Okuma ve yazmanızı sağlamlaştırın. Müslümanların gazete ve dergilerini çokça mütalaa edin. Küçük de olsa kendinize ait bir kütüphaneniz olsun. İhtisas sahibi iseniz branşınızda derinleşin.
- Malınızın bir kısmı ile davaya katılın, üzerinize farz olan zekatı verin. Geliriniz ne kadar az olursa olsun, ondan fakir ve yoksullara bir hak ayırın.
- Az da olsa malınızın bir kısmını beklenmedik hadiseler için ayırın ve katiyen lüks eşyaya kapılmayın.
- Durmadan tevbe ve istiğfar edin. Uyumadan evvel birkaç dakikanızı nefsinizi muhasebeye ayırın. Şüpheli şeylerden kaçının ki harama düşmeyesiniz.
- Eğlence yerlerine yaklaşmak şöyle dursun, onlara karşı mücadeleye giriş. Bütün konfor ve rehavet görüntülerinden uzaklaşın.
- Ahdinize, sözünüze ve vaadinize vefa gösterin. Şartlar ne olursa olsun bunlara muhalefet etmeyin.
- Her yerde davanızı yaymaya çalışın. Nefsinizle şiddetli bir şekilde mücadele edin ki, onun yularını ele alasınız; gözünüzü haramdan ayırın, duygularınıza hakim olun. Müslüman bir kişi Resulullah’ın buyurduğu gibi; Yılana bir delikten iki defa sokulmalıdır, kulluk görevini yaparken hiç kimsenin kalbini kırmamalı kırdı kalbin sahibinden helallik almalıdır.
- Aynı zamanda kendisinin de beşer ve hata yapan bir günahkar kul olduğunun farkına varmalı ve bundan dolayı Yüce Allah’a tövbe İstiğfar‘da bulunmalıdır.
- İslam kardeşleriyle birlik ve beraberlik içinde olmalıdır.
- Acın halinden kimse anlamaz atasözü ile eşdeğer olarak komşusu aç yatarken kendi tok yatan benim ümmetim değildir diyen bir peygamberin ümmeti olmak için var gücüyle bu uğurda mücadele etmelidir.