SADAKA-İ CARİYE DEYİNCE NE ANLAMALIYIZ?

Hüseyin Deniz - İlahiyatçı/Yazar 2024-11-21 10:12:04

Sadaka-i cariye; Kişilerin günahlarından kurtulmalarına da vesile olur. Büyük günahlarından dolayı vicdan azabı çeken kişiler bu ibadeti yapıp tövbe ederlerse günahlarından kurtulurlar. Ayrıca bu ibadetle beraber sadaka vermeyi bir düzene oturtan kişiler öldükten sonra dahi sevap kazanmaya başlarlar. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak sadaka vermeleri onların hayırlarına olacaktır.

Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir. Bu ibadet, içerisinde birçok maddeyi barındırır ve bunlardan birisini dahi yapan kişiler sadaka-i cariye ibadetini yerine getirmiş olurlar.

İnsanoğlu öldüğü zaman amel defterleri kapanır. Ancak şu üç işi yapan kişilerin amel defterleri kapanmaz: Sadaka-i cariyede bulunan, hayırlı evlat olan ve hayırlı evlat yetiştiren, yararlanılan ilim bırakan."

Sadaka-i cariye bir başka şu şekilde sıralanıyor;

a-) Çeşme yaptırmak

b-) Cami yaptırmak

c-) Yol yapmak veya yaptırmak

d-) Bol miktarda fidan dikmek

d-) İlim eserleri ortaya koymak ve bu eserleri gelecek kuşaklara aktarmak

Bu maddeler sadaka-i cariyenin maddeleri olarak geçer. Cami yaptıran kişiler sadaka-i cariyenin maddelerinden birisi yerine getirmiş olur ve öldükten sonra dahi bu kişilere sevaplar yazılır. Ayrıca çeşme ve yol yaptırımı da kişilere daha büyük sevapların yazılmasına neden olacaktır.

Sadaka-i cariye ibadeti çeşitleri çok fazladır. Ancak basit olarak şu şekilde anlatılabilirim: Her ne kadar İslam ve insanlık adına bir şeyler yapmak, eser bırakmak ve fayda sağlayan yapılar ortaya koymanın yanında,köprü, yol, cami, çeşme, vakıf ve medrese gibi yapılar bu ibadetin çeşit ve örnekleri olarak kabul edilir.

Ayrıca,her türlü fidan dikip gelecek kuşaklara bir orman bırakmak bu ibadetin maddeleri arasında yer alır. Bu çeşitlerden bir tanesini dahi yapan kişiler öldükten sonra dahi sevap kazanırlar. Bu kişilerin amel defterleri kapatılmaz ve sürekli olarak sevap yazılır. Böylelikle kişi Allah'ın izniyle cenneti kazanmış olur. Peki bunları yapmakta amaç nedir desek!

Bu ibadetin amacı hiç şüphesiz insanlara fayda sağlamaktır. Maddelerde de bahsedildiği üzere cami yapımı, yol yapımı, ağaç dikimi vs. gibi faydalı işleri bünyesinde kapsar. Bu hayırlar genel olarak insanlara büyük katkılar sunar.

Kısacası bu ibadetin genel amacı insanlara fayda sağlamak ve güzel işler bırakmak. Bu sebepten dolayıdır ki kişiler öldükten sonra dahi sevap defterleri kapanmaz ve sürekli olarak sevaplar yazılır.

Bu ibadet, farz ibadetler arasında yer almaa. Bu sebepten dolayı yapılması zorunlu değildir. Ancak insanlara katkı sağlamak ve gerisinde güzel bir işe imza atmak isteyen kişiler bu ibadeti yerine getirebilirler. Maddi durumu el vermeyen kişiler bu ibadeti yapmak zorunda değillerdir. Ancak birkaç kişi ortaklaşarak bu ibadetin maddelerinden bir tanesini yerine getirebilirler.

Birkaç kişi bir araya gelip kendi aralarında para toplayarak bu ibadeti yerine getirebilirler. Hem kişiler maddi olarak olumsuz etkilenmez hem de bu ibadetlerini yerine getirerek sevap kazanırlar. 

Kişiler bir araya gelerek küçükte olsa bir orman oluşturabilir,köprü Camii,Çeşme Aşevi, okul yapımına da katkı sağlayabilirler. kişiler;burs verme, ölmüşlerine Kur’an okutma gibi sadaka-i cariye işlerinde bulunurlar.

Çok önemli bir konuya dikkatinizi çekmek isterim!

Cami ve mescit yapımı ne kadar kutsalsa, okul ve eğitim yuvası yapımı da bir o kadar kutsaldır.

Çünkü dinimizin ilk emri “OKU’dur

Cahilin bin yıllık ibadetinden, âlimin bir saatlik uykusu ondan daha faziletlidir.

Hakkı ve gerçeği bilerek kulluk ve ibadet yapmak bir başkadır.

Bu yazı toplam 66 defa okunmuştur

Anasayfa