18 Ağustos 2026 Salı
SON DAKİKA
  • DOLAR 46,66 ₺
  • EURO 53,18 ₺
  • STERLİN 61,85 ₺
  • G.ALTIN 6.005,93 ₺
  • BTC 2.719.735,00 ₺
  • BİST 14.121,83

Sözleşmeli Personele Emeklilikte Eksik Prim Düzenlemesi Geliyor

Yayınlama: 18 Ağustos 2026 Salı 11:52 | Güncellendi: 18.08.2026 12:06
Çocuk bakımı nedeniyle yarı zamanlı çalışan sözleşmeli personelin eksik prim günlerini sonradan tamamlayabilmesine imkan sağlayacak yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Bakanlıkların prensipte uzlaştığı çalışmanın yasalaşması halinde, yüz binlerce kamu personelini ilgilendiren önemli bir değişiklik hayata geçirilecek.
Sözleşmeli Personele Emeklilikte Eksik Prim Düzenlemesi Geliyor

Çocuklarının bakımı için yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanan ancak bu dönemde primleri eksik yatırılan sözleşmeli personel için yeni bir düzenleme gündemde. Hazırlanan taslağın yasalaşması halinde çalışanlar, eksik kalan prim günlerini sonradan borçlanarak emeklilik hesaplamalarına dahil edebilecek.

Sözleşmeli Personele Borçlanma Hakkı

Mevcut uygulamada ebeveynlik nedeniyle çalışma süresini ve maaşını yarıya indiren çalışanların sosyal güvenlik primleri de çalışılan süre üzerinden eksik yatırılıyor.

Kadrolu memur ve işçiler belirli şartlarla çalışmadıkları sürelerin primlerini sonradan ödeyebilirken, sözleşmeli personel aynı imkandan yararlanamıyor. Yeni düzenlemeyle bu farklılığın giderilmesi ve sözleşmeli çalışanların da eksik prim günlerini borçlanabilmesinin önü açılması hedefleniyor.

400 Binden Fazla Personeli İlgilendiriyor

Türkiye genelinde 400 binden fazla sözleşmeli kamu personeli bulunurken, yaklaşık 22 bin personel yarı zamanlı çalışma sisteminden faydalanıyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle çocuk bakımı nedeniyle çalışma süresi ve primleri azalan sözleşmeli personel, eksik günlerini kendi bütçesinden karşılayarak emeklilik hesabına dahil edebilecek. Böylece eksik prim nedeniyle emeklilik süresinin uzamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Taslak TBMM’ye Sunulacak

Nüfus Politikaları Kurulu’nda ele alınan düzenleme için ilgili bakanlıklar arasında prensipte uzlaşma sağlandığı belirtiliyor. Taslak çalışmanın tamamlanmasının ardından kanun teklifi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması bekleniyor.

Düzenlemenin yasalaşması halinde, çocuk bakım sorumluluğu nedeniyle yarı zamanlı çalışan sözleşmeli personelin emeklilik açısından yaşadığı prim kaybının giderilmesi hedefleniyor.