Şehirler vardır, kalkınma süreçleri sanki kirpi gibi gayet yavaş ilerler. Buna karşılık bazı şehirler vardır, yağız Arap atı misali hamle üstüne hamle yaparlar. Böylesi şehirlerin müşterek paydası ORTAK AKIL’dır. Ne demek bu? Şu demek: Şehrin ekonomisinde söz sahibi olan girişimciler bir raya gelerek ORTAK AKLI oluştururlar.
Bir türlü kalkınmayı sağlayamayan şehirlerin ise ORTAK AKIL’dan yoksun olduğu ayana-beyan ortadadır.
Kadim şehirlerin çoğu, ORTAK AKLI oluşturmakta hiç güçlük çekmezler. Çünkü, hedefleri öncelikli olarak istihdam ve üretimi olabildiğince (Gelişmiş ülkelerin ekonomi kriterlerini baz almak sureti ile) artırmaktır. Bunun için bir araya gelip işlerini, ticaretlerini daha da büyütmek için yuvarlak masa istişareleri yaparlar ve ona göre durum tespiti yapmakla kalmayıp , gidişatlarına dair yeni yöntemler tespit ederler. İç ve dış pazarlamada günün şartlarını dikkate almayı katiyen ihmal etmezler. Nitekim u uygulama bir iktisat kanunudur.
Misalen Gaziantep. Kalkınmada zirve yapan sayılı şehirlerdendir. Binlere varan şirketler, iç ve pazarlarını oluşturmada gayet profesyonel başarılar sergilerler. Organize sanayi bölgelerin yüzleri bulduğu bir sanayi şehridir Gaziantep.
Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası, şirketlerin önünü açmak amacıyla üstüne düşen ne varsa yerine getirmekte ihmal göstermez.
Keza, Kayseri de bu bağlamda örnek kentlerdendir. Bu şehir de bilindiği gibi Anadolu’nun en eski şehirlerinden biridir. İş dünyası, birbiriyle çekişmez. Rekabeti kurallara uygun yaparlar. “Önce şehrim” derler.
Gününün tamamını donanımlı odasında geçiren iş adamlarının neden kendi içlerine çekilmiş olduklarını sadece egoizmaları ile izah, doğru ve yeterli bir izah değildir. Belki de işbirliği yapmak için bir takım girişimlerde bulunmuşlar fakat olumlu sonuçlar alamadıklarından dolayı kabuklarına çekilmeyi tercih etmiş olabilirler. Bir diğer örnek:
Konya… İç Anadolu’da devasa bir şehirdir ve bilindiği gibi Selçuklu’ya başşehirlik yapmıştır. Hemen her alanda olduğu gibi ekonomi, sanayi ve ticari kapasitesiyle kendisinden sık sık söz ettiren bir şehirdir Konya.
Aha başka numune şehirler de var elbet. Lakin, sözü daha fazla uzatmaya hacet olmadığını düşünmekteyiz.
Buraya kadar kaleme aldığımız satırlardan “kalkınmanın olmazsa olmazı tarihi eskilere kadar inen bir kent olmaktan başka çare yokmuş” gibi bir sonuç çıkarmak doğru olmakla birlikte eksiktir. ORTAK AKIL, bütün engelleri aşmak adına başlı başına bir reçete hükmündedir.
Buna göre, kalkınmakta zorlanan şehirlerde en büyük eksiğin ORTAK AKIL yokluğu olduğu net olarak önümüzde durmaktadır. 12.04.023 çarşamba