HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Yalan söylemek...

27 Mayıs 2023 Cumartesi Saat: 12:49

"Yalan" söylemek insana özel bir duygu. Her insanın hayatına "yalan"ın girmişliği olmuştur.

Çocuklukta girmiştir.

Öğrencilikte, yetişkinlikte, ailede, iş ortamında  bir kere veya daha fazla özel sebeplerden dolayı "masum" "pembe" yalanlar söylemişizdir.

Önemli olan pişmanlık duymak, kötü birşey olduğunun farkına varıp alışkanlık haline getirmemektir.

Yalan söylemenin ahlak kurallarında hiçbir yeri yoktur. Bütün inanç sistemlerinde yalan reddedilmektedir. İslâm dininin temel kaynağı olan Kur’ân, yalan söylemeyi yermekte ve şiddetle yasaklamaktadır.

Yalan, insanın bilerek, iradesi ile gerçeğe aykırı söz söylemesidir. Yalan, uydurma ve asılsız şeylerle başkalarını aldatmaktır.

Bugünlerde toplumsal hayatımızda sıkça tartışılan "yalan" la ilgili Habertürk Yazarı Esin Övet güzel bir makaleyi köşesine taşımış.

Okumayanlar için paylaşmak istedim.

Sosyal insanların yalan söylemesi daha muhtemelmiş.

Geçenlerde bir araştırma yazısı okudum. Ve bu araştırmaya göre sosyal insanların yalan söylemesi antisosyal insanlara göre daha muhtemelmiş. Kimi zaman gerçeklik kaçınılmaz olduğu için de yalan söylermiş insanlar. Bakın "Gerçeklik kaçınılmaz olduğu için!!!" diyor.

Araştırmalar en nihayetinde fakat "Sosyal insanların yalan söylemesi" konusunu düşündüğüm zaman doğrular nitelikte "Evet" derken buldum kendimi. Peki bu sosyal insanlar neden yalan söylüyor olabilir;

-Kaybetmemek için.

-Cezalandırmak için.

-Korumak için.

-Tuhaf durumlardan sıyrılmak için.

-Utançtan kaçınmak için.

-Başkaları üzerinde güç kurmak için.

-Ortamını kaybetmemek için.

-Gücünü korumak için.

Diye uzayıp götürebiliriz.

Sonra etrafıma baktım. Evet olabilir. Ama antisosyal insanların da kendi açısından fazlasıyla yalanları olabilir. Yalan insanın en kuvvet aldığı dayanağı hele günümüzde. Ki sosyal medyada da onlarca yalan fotoğraf, video, açıklama görüyoruz zaten. Bence sosyal medya yüzünden "Yalan söylemem", "yalan söyleyemem" diyen kişi bile bu hastalığa tutulmuş durumda.

Benim meslek icabı biraz yalanı anlar ve hisseder bir yönüm olduğunu itiraf etmem gerek. Mesela;

-Yüz mimikleri.

-Hareketleri.

-Tavırları.

-Söylenmeleri ile anlayabilirim. Mesela magazin dünyasında da kim yalan söyler, söylemez çat diye söyleyebiliyorum. "E magazin dünyası yalansız olmaz" haliyle ama bu ciddi bir yalnızlıkta getirmiyor değil günün sonunda. Önceki gün söylediğim gibi "hayatımda konfor alanı oluşturmak için" daraltmak, küçülmek, azalmak ile uğraş vermekte olduğum şu günlerde tahmin etmediğim insanlarda yalana başvurunca iyiden iyiye araştırmalara hak verir buluyorum kendimi.

Şimdi diyeceksiniz ki, nereden geldi aklına bu konu?

1-Araştırmalar sebebi ile.

2-Etrafımda son zamanlarda aşırı derece yalan dönmesi sebebi ile.

Benim hayatta hep söylediğim bir şey vardır;

1-Bir insan bir kez yalan söyledi mi devamı gelir.

2-Güven ürkek bir kuşa benzer. Bir kez uçtu mu, geri döndürmekte epey zaman alır. Siz siz olun yalan söylerken iyice düşünün derim.


Bu haber toplam 1.206 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları