2021 yılı fındık için son viraja girilmek üzere.
Sosyal medyada çiftçiler uzun bir süredir 35 lira fiyat için kampanya yürütüyor.
İlimiz AKP milletvekilleri dahil hükümet kanadının siyasileri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklamasını istedikleri (her ihtimali düşünerek) cılız sesle de olsa dillendirdikleri fiyat 30 tl.
Sosyal medyada örgütlenen, grup kuran tüm findık üreten illerden üyesi bulunan " gırıp gavurup yeriz" grubu 15 bini aşan üye sayısıyla 35 tl fiyat istiyor.
Çiftçiler, "istediğimiz 35 tl fiyat verilmezse topladığımız fındığı yıl boyu gırıp gavurup yeriz" diyorlar.
*
Çiftçiler cephesinde bu gelişmeler ve beklentiler yaşanırken, birileri de fiyatın yükseltilmemesine yönelik adeta bin dereden su getirircesine başvurmadıkları ayak oyunları kalmıyor.
Geçtiğimiz günlerde Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk bu yıl üreticinin yüzünün güleceği sözleriyle açıklama yayınlayarak Ankara'ya adeta bir kısım ihracatçı kesiminin beklentilerini dillendiren mesaj gönderdi.
Üretici kesiminin pek haberi olmayan bu açıklamada UFK Başkanı Arslantürk Ordu ve Giresun illerinde findığın don gibi doğal afetlerden bu yıl ciddi zarar gördüğünü, buna rağmen Türkiye rekoltesinin 800 bin tonun üzerinde gerçekleşeceğini söyledi. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) internet sitesinde halen yer alan haberde Sebahattin Arslantürk, Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO) fındık alım fiyatına ilişkin açıklamayı bayram öncesinde yapacağını dile getirerek, "Fiyatın da 25 lira seviyelerinde olacağını öngörüyoruz. Piyasa da o fiyata yakın bir fiyatta çalışacaktır. Üreticinin yüzünün güldüğü bir sezon bizi bekliyor." dedi.
Şimdi sormak lazım:
1- 800 bin ton rekolteyi nasıl hesap ettiniz?
Yüksek rekolte arz-talep dengesine göre düşük fiyat demektir. Düşük fiyatı niçin istiyorsunuz? Milli ekonominin burada kazancı nedir?
2- Ordu ve Giresun'da don afeti dolayısıyla 70 bin ton fındık kaybı olacağından bahsediyorsunuz
Ordu ve Giresun'un dışında kalan illerde üretilen fındık don afetinden zarar görmedi mi?
3- TMO tarafindan açıklanmasını beklediğiniz 25 tl fiyatı neye, hangi verileri hesap ederek buldunuz? Bu fiyat üreticiye ve milli ekonomiye ihanet değil midir?
4- Açıklanmasını düşündüğünüz 25 tl fiyat üzerinden piyasanızda "alivre satış" diye tarif edilen satış şekliyle üreticinin findığını dalında şimdiden sattınız mı?
5- Bütün bu gerçekler ışığında üreticinin yüzü nasıl gülecek?
*
SONUÇ:
UFK ve Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı 25 tl fiyat bekliyor.
Üretici ciftçi 35 tl fiyat istiyor.
Çiftçi temsilcileri Ziraat Odaları en az 30 tl diyor.
AKP Milletvekilleri ve siyasileri 30 tl olsun istiyor.
Muhalefet Partisi çevrelerinin ise en az 3,5 dolar karşılığı fiyat ya da 35 tl açıklansın talebi var.
Bekleyelim görelim;
2021 yılı findık fiyatı kaç tl olacak?
Kulağımız Ankara'dan gelecek seste.
Gözümüz dalın ucunda...
*
TAHMİNİMİZ:
Giresun kalite 27.50 tl.
Levant kalite 27.00 tl
Sivri fındık 26.00 tl
Bu fiyatların üzerine çiftçilere ödenen nakit Devlet destekleri eklenerek TMO bu yıl için "30 tl fındığa taban fiyat uyguluyoruz, findık üreticilerinin beklentilerini karşılıyoruz" diyebilir.