HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Aylin Aksüy/Aile ve Çift Danışmanı

Aylin Aksüy/Aile ve Çift Danışmanı

ÇATIŞMA ÇÖZME STRATEJİLERİ

20 Mart 2024 Çarşamba Saat: 10:50

Aile içi veya çiftler arasındaki anlaşmazlıklar nasıl çözülür ?

Yakın ilişkilerde sorun çözme becerileri , ilişkinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi bakımından önemlidir.

Sorunlar karşısında sert tepkiler gösterilmesi , sorunun çözümüne katkı sağlamaktan ziyade sorunun büyümesine neden olmaktadır. Bu nedenle yumuşak bir yaklaşımla hareket edilmesinde fayda vardır.

Yakın ilişkilerde çatışma çözme becerisi , çiftlerden en az birinin sorunun çözümü ve onarımı için iletişim becerilerini kullanacak girişimlerde bulunması ile ilgilidir. Sorunun çözümü ya da onarımı için bir girişim olmaması halinde duygusal uzaklaşma gözlenmektedir.

Mutlu ilişkiler de dahil , çatışmaların bir kısmı daimidir. Çünkü çatışmalar , temelde kişiliklerdeki kalıcı farklılıklara dayanır.

Mutlu ilişkilerin çatışma yöntemindeki fark şudur : Mutlu çiftler çatışmaya daha yumuşak başlarlar , savunmadan ziyade birbirleri üzerindeki etkiyi kabul ederler, onarma girişimleri vardır , çatışma sırasında da karşılıklı kabulleri devam eder Gelelim Gottman’ ın beş etkili çatışma çözme becerisine :

1) Psikolojik Yatıştırma : Çiftlerin tartışma sırasında duygusal olarak kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu yöntem , çatışmanın şiddetini azaltmak ve çiftler arasındaki bağları güçlendirmek için kullanılır. Bu yöntemin kendi içinde stratejilerine bakacak olursak :

a) Dikkatli Dinleme : Bir partnerin diğerini dikkatlice dinlemesi ve empati göstermesi , çatışmanın şiddetini azaltarak karşılıklı anlayışı arttırabilir .

b) Duygusal İfadeyi Teşvik Etmek : Partnerlerin duygularını açıkça ifade etmeleri teşvik edilir . Bu , duyguların bastırılmasını önler ve iletişimi arttırır.

2) Yumuşak Başlangıç Yapmak : Her iki tarafın da çatışmaya başladığını anladığı an tartışma şekillerini değiştirmesi ve açık iletişimde bulunarak karşı tarafa kendini daha yumuşak bir şekilde ifade etmesidir. Başlangıçtaki tartışma ve çatışma biçimi , o tartışma ve çatışmanın sonucunu da bir şekilde belirler ve bu şekilde yumuşatarak sonucunu da daha sağlıklı ve olumluya çevirmiş olur.

3) Onarım : Onarım , çatışmanın ortasında ya da sonrasında uygulanabilir ve çiftler arasında olumsuz etkileşimleri daha olumlu bir yöne çevirmeyi amaçlar . Onarımın temel unsurlarından bazıları :

a) Duraklama : Tartışma sırasında bir partnerin gerginliği azaltmak ve iletişimi kesintiye uğratmak için bir ara vermesi. Bu , tansiyonun düşmesine ve partnerlerin daha sakin bir şekilde konuşmalarına olanak tanır.

b) Mizah : Tartışmanın yoğunluğunu azaltmak için mizah kullanilabilir ; fakat mizahın kullanımında dikkatli olunmalı , çünkü yanlış anlaşılabilir ve durumu daha kötüye götürebilir .

c) Özür : Bir hata yaptığını kabul eden ve partnerine karşı özür dileyen bir partner , ilişkide olumsuz etkileşimleri azaltabilir ve bağları güçlendirebilir.

4) Taşma ve kendini yatıştırma : Her iki tarafın çatışma ve sorun esnasında duygularının yüksek olduğunu ve taştığını hissettiklerini farkedip bir şekilde her iki tarafın da birbirini yatıştırması ve kendisini yatıştırması o yaşanılan probleme ya çatışmaya bir mola niteliği taşımaktadır .

5) Etkiyi Kabul Etmek : Her iki tarafın da gelmiş olduğu noktada birbirlerini anlayabilecek , anlayış gösterebilecek ve birbirlerini kabul edebilecekleri duruma getirmesinde etkili bir yol olarak bilinmektedir. Çatışma çözme becerisinin , bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığı, ilişki doyumu , yaşam doyumu gibi süreçleri etkilediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir


Bu haber toplam 798 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları