Seçim 2024'de son bir haftaya girdik.
Gelecek Pazar sandığa gideceğiz.
Merkezi idareden çok daha farklı, hayatımıza birebir dokunacak gelecek 5 yılın yerel yöneticilerini seçeceğiz.
Şüphesiz ki yerel veya genel seçimlerde oy vermede tuttuğun parti, lideri etkili oluyor.
Yine yerel seçimlerde birebir tanışıklık, adayın kişiliği, sevecenliği, toplumda karşılığı, dostluk, komşuluk, sokakta karşılaşma, akrabalık gibi nedenlerle de oy veriliyor.
Ancak mahalli, yerel seçimlerde oy kullanmada en önemli kriter bence adaylarda yeterlilik, liyakat, projeler olmalı.
Bizlerin hayatına kim ne şekilde dokunuyor, yön tayin ediyor, geleceğe yaşadığımız kenti ne şekilde taşımak istiyor, ne kadar çevreye, canlı yaşamına duyarlı, insana, kadına, çocuğa ne şekilde yaklaşım gösteriyor ona bakmalıyız.
"Canım sende benim bir oyum neyi değiştirecek" anlayışıyla sandığa gitmek yerine karar vererek, bilinçli gitmek doğru olanıdır.
*
Büyükşehir Belediye Başkan ve ilçe belediye başkan adayları 2024 seçiminde başarılı olma adına projelerini görücüye çıkardılar, çıkarmaya devam ediyorlar.
Şuana kadar görebildiklerimiz arasında Ordu ilimizi Anadolu'da belediyecilikte model il olarak gösterilen bir Eskişehir yapabilecek ufuk göremedik.
Ama daha önümüzde bir hafta var.
Daha farklı projeler görebiliriz.
*
Şimdilik nokta atışı diyebileceğimiz "yeni sahil düzenlememiz şöyle olacak" "park, bahçe yapacağız" ya da başka belediyelerde denenmiş olan "çocuklar için kreş, katlı otopark yapacağız" gibi dünden bugüne değişmeyen sıradan çalışmalar gördük.
Proje planlamak, geleceğe yeni yaşam biçimi tasarlama işi biraz ufuk meselesi, hayal kurma işi, en önemlisi eğitim, bilgi birikimi, liyakat işi...
*
Bir proje hayali de biz sunalım...
*
Ordu ilimizde her ilçe sınırları içerisinde belediye ve hazine mülkiyetlerinde olan tarım yapılabilecek araziler vardır.
Tarım arazisi sahibi olmayan, site, apartman yaşamına mahkum hayat sürdüren, bir şekilde toprağa el değdirmek isteyen ancak ulaşamayan, kentli yurttaşlarımız için belli metrekarelerde hobi bahçeleri düzenlense ve belediyeler tarafından aile tipi tarım yapma koşulu ile kiralansa fena mı olur?
Hatta bu bahçelerin üzerine bir ailenin hafta sonunu geçirebileceği "bahçe evleri" (konteyner ev büyüklüğünde) belediye tarafından yapılsa güzel bir proje olmaz mı?
Kaldı ki yaşadığımız kent Ordu ili de dahil ülkemiz deprem kuşağında yer alan bir coğrafyada.
Herhangi bir afette bu evler hazır sığınma evleri olarak kullanılamaz mı?
Mesela, 250 metrekare parseller oluşturularak elektriği, suyu, kanalizasyon hattı ve yolları tamamlanmış hobi köyleri oluşturulsa ilgi göreceğini, bu evleri kiralamak için herkesin talep edeceğini düşünüyorum.
Apartman, site yaşamından kısa süreliğine de olsa uzaklaşmak isteyen yüzlerce ailemiz olduğunu böylesi bahçeyle, bağla uğraşma hayalleri kuranlar için proje oluşturulsa ilgi görecektir, memnuniyet yaratacaktır.
Diğer taraftan ülkemizin herhangi bir köşesinde deprem ya da başka bir doğal afet olduğunda zarar gören vatandaşlarımızı kamu binalarına, otellere, ya da öğrenci yurtlarına yerleştirmek yerine mülkiyeti büyükşehir belediyesinde olacak olan bu hazır hobi bahçeli evlere yerleştirilebilinir...
Belediye başkan adayları bir düşünün derim...
Bir nevi küçük ölçekli, çok sayılı sosyal konut projesi gibi...