HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Aylin Aksüy/Aile ve Çift Danışmanı

Aylin Aksüy/Aile ve Çift Danışmanı

Aşk ve Kaygılı Bağlanma

7 Mayıs 2024 Salı Saat: 13:58

Aşkın iki yönde de akan ,  iki yönlü bir vana olması gerekiyor. Sadece başkalarına doğru aktığında ve kendi ihtiyaçlarımızı görmezden geldiğinizde hayatta çok fazla strese maruz kalırsınız ve bu durum sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.  

Yani karşınızdakini sevmekte yanlış bir şey yok ; fakat kendi ihtiyaçlarınızı sürekli bastırarak başkasını sevdiğinizde , başkasını hayal kırıklığına uğratmaktan her zaman korktuğunuzda ve kendi ihtiyaçlarınızı gözardı ettiğinizde bu sizin için hastalığa giden hızlı bir yol olur . 

Eğer  aşk tanımını yaparken sürekli karşı tarafın öncelikli olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen bu sebeplerden bir tanesi  kaygılı bağlanma şekline sahip olmanız olabilir.  

Gelin birlikte bu bağlanma şeklini yakından inceleyelim : 

Bu bağlanma şeklinin nedenlerinden biri çocukluk çağında terk edilme  veya reddedilme korkusu yaşamış olmanız olabilir. Gene çocukluk döneminde yaşanan travmatik veya güvensiz ilişkiler bu bağlanma şekline sahip olmanıza sebep olabilir.  

Kendine güven eksikliği, düşük öz saygı veya başka psikolojik sorunlar kaygılı bağlanmayı tetikleyebilir. 

Bu bağlanma şekline sahip partner ilişkide sürekli terk edilme , reddedilme korkusuyla mücadele edeceği için güvensizlik ve istikrarsızlık duyguları artabilir. 

Ayrıca bu partner, duygularını ifade etmekte zorlandığı veya ihtiyaçlarını açıkça belirtmekten çekindiği için çatışmaların çözümleri zorlaşır ve iletişim eksikliği sorunları derinleşir. 

Aynı zamanda iletişim eksikliği, çatışmaların çözülmemesi veya duyguların ifade edilmemesi, bir  partnerin kaygılı bağlanma geliştirmesine neden olabilir. İlişkide duygusal güvensizlik hissedilirken, kişi endişe ve kaygı hissetmeye başlayabilir. 

Bu partner, bir yandan yakınlık ve bağlanma arzusu duyarken, diğer yandan bağımsızlık ve kişisel alan ihtiyacı duyar. Bu durum sürekli bir çatışma ve denge arayışı yaratabilir. 

Bir partnerin kaygılı davranışları diğerini tetikleyebilir ve bu da bir döngü oluşturabilir. Örneğin; bir partner diğerini kontrol etmeye veya onay aramaya başladığında, diğer partner uzaklaşabilir veya savunmaya geçebilir. 

Sağlıklı bir ilişki için açık iletişim, karşılıklı anlayış, empati ve güvenin yeniden inşası önemlidir.  

    

    


Bu haber toplam 1.100 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları