HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Hüseyin Deniz - İlahiyatçı/Yazar

Hüseyin Deniz  -  İlahiyatçı/Yazar

HER ŞEYİN TEMELTAŞI- BAŞTACI AİLEDİR

6 Eylül 2024 Cuma Saat: 12:51

HER ŞEYİN TEMELTAŞI-  BAŞTACI AİLEDİR.

Huzurun ve mutluluğun kaynağı ailedir.

Her şey burada başlar geleceğe olan umutlar planlar kurulur ve umutlar yeşerir, hayatın olmazsa olmazıdır aile..!

Toplumların en küçük bireyleri olan temel tasıdır aile.!

İnsan, cana yakın, kendisiyle ünsiyet ve ülfet kurulan, uyumlu, sosyal bir varlıktır. İnsan, bir ailede dünyaya gözlerini açar. Küçücük bu bedenin dünya serüveni aile ile başlar. Onu sımsıcak saran, bağırlarına basan, geceleri uykularından vazgeçen anne ve babası onun hep yanı başındadır. Onun ilk öğretmeni bu iki değerli varlıktır. Onlardan aldığı terbiye ile hayata atılırve topluma girer. Ve bir gün ayrılık vakti geldiğinde bu dünyadan yine en sevdiği ailesi tarafından uğurlanır.

Allah-u Teâlâ önce Hz. Âdem’i sonra ona eş olarak Hz. Havva’yı yaratmış, ilahi emirle Cennette kurulan bu ilk aile, daha sonra dünyada devam etmiştir.  Rabbimiz, “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum, 30/21) buyurmuştur. Aile sevgi ve merhametin yeryüzünde tecellisidir. Diğer bir ayet-i kerimede, “Allah, size evlerinizi huzur ve dinlenme yeri yaptı.” (Nahl, 16/80) buyrulduğu üzere aile, kişinin mutlu olacağı, huzur bulacağı yerdir.

Aile, nesep ve evlilik bağı ile bir araya gelmiş, bir çatı altında bulunan insanlar topluluğudur. Aile bir toplumun çekirdeği hem de geleceğidir. Toplumun huzur ve selameti, geleceğin inşası aileden geçmektedir. Aile nikâhla kurulur. Nikâh, evlenme ehliyetine sahip ve evlenmelerinde dini açıdan bir engel bulunmayan kadın ile erkeğin şahitlerin huzurunda, birbirleriyle evlenmeleri konusunda karşılıklı rızalarını ifade etmelerinden oluşan bir akittir. Nikâh Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in sünnetidir. Hadisi şerifte, “Nikâh benim sünnetimdir. Benim sünnetimle amel etmeyen benden değildir. Evleniniz, çoğalınız. Zira ben kıyamet günü sizin çokluğunuzla diğer ümmetlere karşı iftihar edeceğim...” (İbn Mâce, Nikâh, 1) buyrulmuştur.

Değerlerimizin tükendiği günümüzde, aile son kalemizdir. Ailenin sağlam temeller üzerine kurulması, sonra da korunması gerekmektedir. Allah Resulü (s.a.s.) yeni bir toplum inşa ederken aileye önem vermiş, evlenmeyi teşvik etmiş, evlenmeyi terk edenleri hoş görmemiştir.

Ailemizin dünyada cennet olması, cennette de devam etmesi için güzel örnekler, model yaşantılar incelenmeli ve örnek alınmalıdır. Rabbimiz: “İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.” (Ahzab, 33/21) buyurmuştur. İnsan dünyada hedeflerine ulaşmak için uygun modeller edinir ve onları taklit eder. Hiç şüphesiz Müminlerin örnek alacağı, yolunu izleyeceği, tavsiyelerine uyacağı en güzel örnek Sevgili Peygamberimizdir.  Allah Resulü (s.a.s.) eşlerini üzmemiş,   hanımlarına karşı güler yüzlü davranmıştır. Zaman zaman hanımlarıyla şakalaşmış, gönüllerini almıştır.

Resulullah (s.a.s.) "Dünya bir geçimdir. Dünyanın en hayırlı varlığı saliha bir eştir." (Müslim, Rada, 64; Nesaî, Nikah 15) buyurarak dünyadaki hakiki mutluluğun salih ve saliha insanlardan oluşan bir aile, böyle ailelerden oluşan bir toplumla gerçekleşeceğini bildirmiştir. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için Kur’an ve sünnetin tavsiyelerin kulak vermeliyiz.

Peygamber Efendimiz  “En hayırlınız, ailesine hayırlı davranandır. Ben de sizin aranızda ailesine karşı en hayırlı davrananım.”(İbn Mâce, Nikâh, 50) 

Huzurlu bir aile için eşler birbirlerini Allah rızası için sevmeli, birbirlerini Allah’ın emanet olarak görmeli, kırmamalı, incitmemeli, karşılıklı haklara riayet edilmeli, sevgi, saygı, sabır, sadakat, samimiyet, sorumluluk, fedakârlık ve anlayış içerisinde aile yuvası sürdürülmelidir.

Rahmanın has kullarının özelliklerinin anlatıldığı Furkan suresinde Rabbimiz şöyle buyurmuştur: “Onlar, "Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah'a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle!" diyenlerdir.” (Furkan, 25/74) 

Aile toplumun en güzel ve en küçük vitrinidir. O vitrin ne kadar güzel olursa toplumda sokakta caddede güzel olur. Resulullah: herkes evinin önünü süpürsün derken.! Evin önününü pisletilmemesi ve aynen sokağın caddenin de bu min halde edep, ahlak, kültür, görgü eğitimsizliğin getirdiği barbarlıkla da kirletilmemesi gerekir.

Rabbimiz bizleri ailemizle, hemde çevremizde,bu dünyada yaşayan ahireti yakmayan cennetine girebilecek kullarından eylesin.


Bu haber toplam 97 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları