HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama

Hüseyin Deniz - İlahiyatçı/Yazar

Hüseyin Deniz  -  İlahiyatçı/Yazar

İÇKİ ,KUMAR VE BAHİS OYUNLARI

24 Aralık 2024 Salı Saat: 15:48

Sevgili dostlar: Kumar, ortaya para koyarak oynanan talih oyunudur

Bahis oyunları bir şirketleşmedir kumar ise tek başına oynanmaz

Birden fazla kişiler tarafından kıyasıya rekabete dayalı bir oyun şekilinde oynanabildiği gibi, son zamanlarda geliştirilen bir oyun makineleri tarafından oynanan oyunlardır.

Bura da maddi varlıklarını risk etmeye kumar oynamak denir.

*
Kumar oynamada çeşitli aletlerler kullanılabilir. Ne ile oynanırsa oynansın bu oyun taraflardan birine veya birkaçına kar sağlıyor ya da zarar veriyorsa adı ne olursa olsun kumardır,haramdır ve dinimizcede yasaktır.
Bu yolla kazanılan para danda hayır gelmez,helalde değildir zaten.

Burada kelamların en güzeli Allahın kelami Kur’an-ı Kerim devreye giriyor. "Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
Şüphesiz şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?" (Mâide 90.91.)
Allahu Teala'nın buyurduğu üzere içki ve kumar şeytanın işlerindendir. Bir kimse bu işlerle meşgul olursa şeytanın amellerinden bir işi icra etmiş olur.
Ve şeytan içki ve kumar yoluyla iki dost ve arkadaş arasını açarak birbirine düşman kılar.
Şöyle düşündüğümüz zaman kumarda kaybeden biri hırslanır ve bu hırsından dolayı karşı tarafa zarar verme ihtimali yüksektir.
Öte yandan kazanan kimse de daha fazlasını kazanmak için meşru olan helal yoldan çalışıp kazanmayı bırakıp haram olan bu yolla devam eder. Ve elbet bu kimsenin sonuda hüsrandır.
Kumar niçin yasaklanmış ve bu yolla kazanılan para niçin haram kılınmıştır? Bunun pek çok sebepleri vardır. Bunlardan bazılarına işaret edelim:
-Kumar, insanı meşrû kazanç yollarından uzaklaştırır.Kur'an-ı Kerim, temiz ve helal rızık yememizi emrediyor. Bu helal ve temiz rızkı elde etmenin, ticaret, ziraat ve san'at gibi çeşitli meşru yolları vardır. Bu yollardan birisiyle kendimizin, çoluk çocuğumuzun geçimini sağlamalıyız. Sonra da bize verdiği bu temiz ve helal rızıktan ötürü Allah'a şükretmeli, o kazancın bir kısmını da Allah için yoksullara vermeliyiz.
Kumar, meşru olmayan bir kazanç yoludur. Çünkü kumarda kazanırsa başkasını, kaybederse kendisini zarara uğratmak vardır. Başkasının zararına sebep olan bir kazanç, helal kazanç değildir. Başkasına zarar vermeden kazanmak varken bu yolu seçmek elbette doğru olmaz.
Yine Kur'an-ı Kerim, içkide olduğu gibi kumarda da şeytanın aramıza düşmanlık sokacağı ve bizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoyacağını ifade etmektedir.

Mal canin yongasıdır. Parasını bir anda kaybeden kimse bunalıma girer, oyun arkadaşlarıyla kavgaya tutuşur ve bu kavga çoğu zaman cinayetle sonuçlanır. Kumarcı bu kavgayı ailesine de taşıyacak ve aile fertleri arasında bulunması gereken sevgi ve saygıyı yok ederek aile huzurunun bozulmasına ve hatta yuvanın yıkılmasına sebep olacaktır. Kumar yüzünden nice mutlu aile yuvaları yıkılmış ve sönmüştür.

Ayrıca kumar oynayan kimse en değerli varlığı olan zamanını boşa geçirecek ve yükümlü olduğu ibadetlerini zamanında yapamıyacaktır.

Kumar, kişinin sağlığını da olumsuz şekilde etkiler. Kumar oynayan kimse bir taraftan servetini kaybederken diğer taraftan sağlığından da olur. Çünkü kumarcının gecesi ve gündüzü belli değildir. Yemeğini muntazam yiyemez, zamanında uyuyamaz, istirahatını yapamaz, böylece sağlığı da bozulmuş olur.

Kumarcı, çoluk çocuğu ile ilgilenmeye ve onları yetiştirmeye vakit bulamaz ve onları ihmal eder.
Daha pek çok zararları olan kumarı dinimiz yasaklamış ve bu yolla elde edilen kazancın da haram olduğunu bildirmiştir.


Bu haber toplam 35 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları