HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama

Atilla Şimşek

Atilla Şimşek

İLERİYİ GÖREBİLMEK

25 Aralık 2024 Çarşamba Saat: 12:13

Rahmetli babam Rıza Şimşek Ordu aşığı bir insandı, onun bu aşkını hala bilen hatırlayanlar var. Karşılaştığım kişiler bana bu tutkusunu hatırlatırlar.

Gazetesi Ordu Sesi’nde Ordu için hayallerini yazıya dökmüş kimi zaman makalesinde, kimi zaman Manşete kimi zamanda ilgisine şahsen gündeme getirmiştir. Konu uygulanmıyorsa gazetesinde kampanya açarak dernek kurarak şehrine kazandırmıştır. Bunlardan hatırıma gelenler Huzurevi, 2 adet Emniyet Müdürlük ve Karakol Binaları, Atatürk heykeli, Mehmetçik Köprüsü, Devlet Hastanesi Kan Merkezi, Boztepe Çamlığı ve Yolu, Orhaniye Mahallesi Camii Onarımı, MİT, Emniyet Müdürlüğü Kompleksi, Jandarma Komutanlığı, Yatılı Kuran kursu şimdilerde Müftülük Müdürlüğü binalarının arsalarının temini, 1970’de Ordu Belediyesine Boztepe’ye Teleferik teklifi, Boztepe’deki arsasının Rıza Varol’a Valiliğe bağışlatılması.

Bugün sizlere kendisinin 2. Kez kaleme Aldığı bu önerisi. 16.06.1978 gün ki  Ordu Sesi gazetesindeki makalesi  “ORDU’DA TRANVAY” hele hele Trabzon B.Ş. Belediyesinin Raylı Sistem projesinin başlayacağı duyurulması Ordu için tekrar gündeme getirmek yine bana düştü. Trabzon Raylı Sistem Hava Limanına kadar olacak.

Ordu 1978 öncesi İstanbul Anadolu yakasındaki tramvay kaldırılacağı için zamanın Belediyesi bu hatların tüm malzemesini vagonlar dahil bedava isteyen bir şehrin belediyesine ücretsiz verecekti. Babam bunu duymuş gündeme getirmişti. Dün gibi hatırlıyorum.

Bakınınız, Hızlı Tren hatları Samsun için tamamlandı açılış için gün sayıyorlar. İlk gündeme 10 sene önce getirdim. Hat Ordu Bolaman’a kadar şimdilik tek ray olarak  uzatılmalı, son durak olmalı, nedeni basit Çevre Yolu Bolaman’dan başlıyor 15 dk. Ordudasınız. Kuş uçuşu Samsun Bolaman Engelsiz virajsız 140 km. Hızlı Tren yılan gibi kıvrılamaz. Adı üzerinde Hızlı Tren.

 

BİZİM GÖRÜŞÜMÜZ

ORDU SESİ GAZETESİ  16.06.1978 

ORDU’DA TRAMVAY

RIZA ŞİMŞEK

Bundan yıllarca önce, Ordu  turizmi üzerinde bazı düşüncelerimizi yayınlarken, yine bu sütunlarda; “İstanbul’da kaldırılan Taramvaylardan bir kısmını alıp Ordu’da kuralım ve işletmeye verelim” demiştik.  

Hatta bu arada güzergahını dahi çizmiştik. Tramvay Efirli-Ordu Süleyman Felek Caddesini takiben Lise önünden-Güzelyalı Plajına (Civil deresi üzerine köprü yapılması kaydıyla) – Soya Fabrikaları-oradan Giresun  Karayolu kenarından yeniden şehre dönüş. Bunun karşılığın da, Süleyman  Felek Caddesi-Köprübaşı-Eski Giresun yolu tekrar yeni Giresun karayolu kenarından Soya yağ fabrikasına ve oradan Güzelyalı plajı ve sahiden-Lise önünden çıkış noktasına dönecek. Yani Birbirine aksi yönlerden turlar tamamlancaktır.

Böyle Ordu şehri tramvaya kavuşmak suretiyle, turizm yönünden bir aşama yapmış olacaktı.

Şehrimizin yetiştirdiği ve halen İstanbul’da yerleşmiş bulunan Sayın Emin Or’la da bu konuyu enine boyuna konuşmuştuk. Kendisi tramvay alma işini İstanbul Belediye’si ile görüşecekti.

O güzelim, renk renk, vagonları belki de sembolik bir fiatla alacak ve Ordumuzu bir bakıma da süsleyecektir.

Ayrıca, tramvay  otobüs gibi de değildir. Ne lastiği eskir, ne parçası çalınırdı…

Fakat, o sıralarda bize kulak veren olmamıştı.

Belediye’mizin eski yöneticileri Ordu’ya önce şartnamesine uymayan, dört adet otobüs almış ve hizmete sokmuştu. Bu arabalar kamyon olarak alınmış ve Samsun’da bir ustaya yaptırılmıştı. 

Bunu uygun otobüs alımları izlemiş ve adedi sanıyoruz 18’e çıkarılmıştır.

Alınan otobüsler ehliyetsiz şoförlerin eline verilmiş ve bir yıla varmadan tümü elden çıkmıştır.

Eski elektrik santral binası önünde ‘Ordu Belediyesi Otobüs Mezarlığı” haline getirilmiştir.

Ne motoru kalmış ve ne de parçaları …

Belediye seçimlerinde yönetim değişince, otobüsler yeniden ele alınmış ve ancak 7-8 adedi işleri duruma getirilebilmiştir. Üstelik Belediye’ye ağır bir mali külfet de yüklemiştir.

Oysa, bu kentte tramvay getirilmeliydi. Ordu’nun havası da çok değişirdi sanırız.

Otobüslerin işlemesi için önce akaryakıt gerekmektedir ve bu akaryakıt da dışardan ithal edilmektedir. Araba parçalarının ise büyük bir bölümü değil tümü dışardan alınmaktadır. Bunlar için çuvalla döviz ödenmektedir. Oysa tramvayın böyle bir akaryakıt ve yedek parça sorunu ile de karşılaşmayacaktı…

Düşünün sahil asfaltı deniz kıyısını takiben geçip, yeşil fındık bahçeleri arasından süzülerek geçen ve yolcu taşıyan renk renk vagonları peşine takan tramvayları… Ordu’ya nasıl bir hava verirdi…!

Ekonomik etkisi ise ortadadır…!

Ordu Belediye’si bugün gerek otobüs ve gerekse ve bilhassa temizlik meselesinde araca büyük gereksinme duymaktadır. Hizmet verilmesi hayli zorlaşmıştır.

Belediye Başkanı sayın Kazım Türkmen’in ifade ettiğine göre, Ordu kentinin kapsadığı alan, Samsun kentinin kapsadığı alanın birbuçuk katıdır. Serpilmiş bulunan  bu koca alana Belediye hizmet götürecektir ve bu hizmeti götürmek zorundadır.

Nasıl yapacak bu hizmetleri?

Yaz gelmiş, deniz mevsimi açılmıştır. Bu mevsimler yerli ve yabancı turistlerin bölgeye akmasını gerektirmektedir. Biz, içinde oturduğumuz kenti temiz tutamaz, fiyatları konul altına alamaz, cadde ve sokaklarımıza gereken önemi vermez kirletirsek, emniyet ve huzuru sağlayamazsak bu kenti turizm yönünden bir adam ileri götüremeyiz.

Onun için tüm Ordulular  ve Ordu’da oturanlar kentin temizliğine önem ve özen göstermelidirler.


Bu haber toplam 37 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları