Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Batı Karadenizde turuncu alarm verilmiş durumda. Tahminlere göre son 40 yılın en soğuk günlerini yaşıyoruz.
Yurdun dörtte üçü Sibirya'dan gelen şiddetli kar yağışı ve don tehlikesiyle karşı karşıya.. Binlerce kilometrelik bir alanda soğuğun etkisinden korunmaya çalışılırken dışarıda hayat mücadelesi veren insanlar ve diğer canlılar olduğunu hatırımızdan çıkarmayalım.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı ekipler kriz ihtimaline karşı ayakta, üstelik sık uygulanan vardiyalarda koşturan çalışanlar 7/24 cansiparene gayret gösteriyor.
İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Ankara illerini kapsayacak şekilde "tedarik sürecinde aksama yaşanmaması gereken araçlar hariç" kamyon, çekici ve tanker cinsi ağır taşıtlara belirli saatlerde kısıtlama uygulanıyor.
Kar yağışının ulaşımı olumsuz etkilememesi için ekipler 7/24 sahada tuzlama ve kar küreme çalışmalarını aralıksız sürdürülecek...
İçişleri Bakanlığına bağlı tüm birimler her türlü aksamaya karşın olağanüstü bir performans sergiliyor.
Sağlık Bakanlığı da aynı şekilde, başta alarm verilen Karadeniz bölgesi olmak üzere tüm yurtta koşturuyor.
Ve tabi elektrik, doğalgaz, iletişim gibi toplumsal öncelikli teknik hizmetler de aksatılmasın diye ilgililer nöbetleşe çalışıyor...
Kısacası binlerce kamu personeli bizim için kar, tipi, rüzgar, soğuk demeden uykusuz ve yorgun çalışırken bizlere de bazı bireysel görevler düşüyor.
Öncelikle devlet kurumlarının 112 numaralı telefon aracılığıyla ülke genelinde, her türlü zorluğa karşın, gece-gündüz ücretsiz bir hizmet verdiğini unutmayalım.
Her afet durumunda alınacak tedbirler belli; mesela herşeyden önemlisi sakin olun, panik yapmayın, konuyla ilgili uyarıları radyo ve televizyondan (sosyal medyada bilgi kirliliği oluşturacak kişilerin olabileceğini unutmayın), kaos veya kriz oluşturmak isteyen kötü niyetli kişi ve gruplara itibar etmeyin, devlete ait resmi sayfalar ve açıklamalar dışındakini dikkate almayın, yetkililerin açıkladığı tedbirleri uygulayın, mümkün olduğunca evinizde veya o an bulunduğunuz güvenli alanda kalın, trafiğe zorunlu olmadıkça çıkmayın, afet ilk yardım çantasını önceden hazırlayın ve afet durumunda yanınıza alın...
Uzmanlar altını çizerek her alanda uyarıların başına şu cümleyi koyuyor; "Afet durumunda sakin olunmalı!"
Unutmayalım; Afetin türüne göre uyulması gereken kurallar ihlal edilmeden açıklanan bireysel tedbir önerilerinin yerine getirilmesi hem şahsi hem toplumsal olumsuzluklara karşı çok önemlidir.
Mehmet Emin Danış