Gülyalı ilçemiz 1987 yılında ilçe oluşundan bu yana bir türlü gelişip büyüyemedi.
Denize dolgu havalimanı yapılacağı duyulunca o günlerde büyük heyecan yaratmış arsa, arazi satış isteklerinde hareketlenmeler ve yüksek fiyatlar konuşulmuşsada sohbet konularından öteye geçememişti.
Nihayetinde havalimanı yapılıp hizmete açıldığında Gülyalıların Abulhayırı uzun yıllar görüntüsünden pekte farklı fotoğraf veremedi.
Ta ki Çikolata Parkı projesinin Gülyalı ilçemize yapılacağının duyurulmasına dek...
Şimdi Gülyalı'nın görüntüsü değişti.
Cazibe merkezi oldu.
Yeni fotoğrafta yepyeni bir kıyı düzenleme, sosyal tesisler, karavan park, su sporlarının yapılacağı Karadeniz Bölgesi'nde tek olan merkez ve modern bir havalimanı var.
Geleneksel balıkçı kasabası kimliğini de yanına koydun mu bu fotoğraf prim yapar.
Gülyalı'yı büyütür.
Şirin bir turizm şehri olur.
Marmaris, Datça gibi...
*
Kısa sürede müteahhitlerin ilgi odağı oldu bile.
Ustaların keser sesleri, kamyonların tozlu, çamurlu gürültüsü inşaat firmalarının varlığını Gülyalı'da gösterdi.
İlgi odağı olmak iyi güzelde müteahhitlerin gelişi gelecek adına bir korkuyuda beraberinde getirdi.
Gülyalı yamaçlarına, tepelerine dikey mimarinin gereği gökleri delen apartmanlar, toplu konutlar dikilirse...!
Son aylarda Gülyalı'nın balkon misali yamaçlarına yüksek katlı ardı ardına binalar inşa edilmeye başladı bile. Yeni konutlar Gülyalı'nın hayrına mı olacak yoksa pişmanlık mı getirecek göreceğiz.
*
Son birkaç gündür havanın güzelliğini fırsata dönüştürüp Gülyalı ilçemizin yeni sahil düzenlemelerini gezdik.
Ordu Büyükşehir Belediyemiz Abulhayırımıza güzel parklar, tesisler inşa etmiş. Havalimanı ile karayolu arasında kalan İstanbul'un Haliçini andıran durgun deniz muhteşem bir eser haline gelmiş. Her yaştan insanlarımızın su sporlarını yapacağı alana dönüşmüş.
Çikolata Park, Gülyalı Belediye Sosyal Tesisleri eski Abulhayırımıza gönülleri ferahlatan, ruhları dinlendiren, mavi Karadenizin beyaz köpüklü dalgalarını yeşille kucaklaştıran bir hizmet olmuş.
*
Gülyalı ilçemizin havalimanına rağmen şehirleşmede dünde dar alanda kalması, gelişme gösterememesi belki de hayra alametti.
Tepelerle yarışan geleneksel Karadeniz mimarisini yok sayan yüksek katlı apartmanlar bugüne kadar yamaçlarına dikilmediyse şans olarak görmek lazım.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye coğrafyamızın tüm kıyılarındaki yapılaşmadan farklı bir ilçemizde geleneksel mimarı varlığımızın uygulandığı 2, 3 katlı binalarla yatay yapılaşmış bir kentimiz olsun.
10, 15 katlı dolgu duvarların ortasından her türlü tehlikeye açık dikey bir yapılaşmayı Abulhayırımıza getirirsek güzelim doğayı yok eder, Gülyalıyı kaybederiz.
Trabzon'dan, Giresun, Bulancak, Piraziz, Samsun, Fatsa, Ünye'den farkımız kalmaz.
Böylesine bir şehirleşme, büyüme, gelişme olacağına Gülyalı varsın Abulhayır kalsın daha iyi...