Fındık sanayi ürünü.
Kıymetini bilmek lazım.
Büyük çoğunluğu dış ülkelerce tüketiliyor.
Ülkemizdeki tüm çiftçileri korumakla, geliştirmekle, kalkındırmakla görevli Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen 2021 yılında fındık çiftçisini serbest piyasa ekonomisinin olumsuzluklarından etkilenmemesi için milli ürünümüzü değerinden dış ülkelere satılması adına devreye girmiş kiloda 26,5 ve 27 lira taban fiyat uygulayarak alım yapmıştı.
Bu fiyatlar çiftçiyi sezon başında pek memnun etmese de tüccarda 23, 24 lira fiyat karşısında yapacak bir şey olmayınca sığınılan liman olmuştu.
Şimdilerde TMO çiftçiden aldığı fındığı satışa çıkardı. 39 lira fiyat belirlemiş.
(Gerçi piyasa çevrelerinden satışa sunulan 20 bin tonluk fındığa teklif verilmediği söyleniyor.)
Alım yaptığı fiyata göre yüksek gibi görünen 39 lira gerçekte TMO' nun zararına satış yaptığı bir fiyat. Sezon başından 26,5- 27 lira fiyat 3,5 dolara denk geliyordu. Bugün ise TMO'nun 39 liralık satış fiyatı 2,5 dolar ediyor.
Anlayacağımız dolar üzerinden dışarıya satışı yapılan fındığımız yabancılara "ucuz"a gidiyor...
TMO'nun deposunda bulunan fındığı nereye, kaça satacağına ya da satmayacağına çiftçi karar verecek değil.
Ancak TMO bu fiyatı ile 2022 yılı fındığına şimdiden taban oluşturuyor iddiaları konuşuluyor.
Bu durumda çiftçinin aleyhine...
Gelecek sezonda üreticinin yüzü gülmeyecek...
*
Her şeyin yüzde 200, 500 fiyatının arttığı bir dönemde bizce TMO yılların ortalama ihracat satış fiyatı 3,5 - 4 dolardan aşağı bir fiyatla piyasaya girmemeliydi.
Yabancı, yerli alıcılar böylesi fiyata talep gösterir göstermez onların sorunu.
Gaye milli ekonomiyi ve çiftçiyi korumaksa...
Gerekirse TMO depolarındaki fındığı okullarda yarınlarımızın geleceği öğrenci çocuklarımıza, vatanımızı bekleyen askerlerimize, aylardır gecelerini gündüzlerine katarak insanlarımıza sağlık vermeye çalışan doktorlarımıza, sağlık emekçilerine bedava yedirmeli ama Avrupalıya ucuza satılmasına müsaade etmemeli...
*
Her ne kadar görüşlerinin tamamına katılmasakta ( TMO' nun fındıktan kâr etme görüşü gibi) siyasi iktidar fındık konusunda muhalefetinde söylemlerini dikkate almalıdır.
İlimiz CHP Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Seyit Torun' un hafta içerisindeki açıklamasını bir kez de bu köşeden ilgililere duyuralım...
Neticede Karadenizli'nin özellikle Ordu ve Giresunluların temel geçim kaynağı fındık.
Hayatında fındığı çikolata paketinin dışındaki fotoğrafınlarından tanıyanlara politikası bırakılmayacak kadar hayati bir ürün.
*
CHP İlimiz Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un açıklaması:
"Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticiyi desteklemek için mi, yoksa kar etmek için mi piyasaya giriyor? Fındığı piyasayı bozacak rakamlarla satacaksa, bunun hiçbir kıymeti yok. Bu haliyle önümüzdeki sezonu da olumsuz etkiliyor. Her yıl yaptıkları oyunu yapmasınlar. Eğer üreticinin yanındaysalar, ‘üreticinin yanındayız’ desinler. Bunu sonuna kadar devam ettirsinler. Yok ‘biz piyasa koşullarına göre hareket ediyoruz, amacımız kar etmek’ diyorlarsa o başka. Üretici yıllardır aynı senaryoyu görüyor. Artık buna bir dur desinler. Bu süreçte kimlerin kazanıp kimlerin kaybettiğini bütün kamuoyu ve herkes biliyor. Biz diyoruz ki; üreticiyi destekleyin, üreticinin yanında olun ve üreticiyi asla mağdur etmeyin. Bundan sonraki süreçte TMO, artık üreticiyi mağdur edecek ve piyasayı olumsuz etkileyecek bir satış rakamı belirtmemeli.”