HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Söz konusu fındık olunca....

9 Nisan 2022 Cumartesi

Fındığın insan sağlığına olan yararlarını bilmeyenimiz yoktur. Doktorlar çok çeşitli hastalıklara karşı kuru, kavrulmamış naturel iç fındık tüketmemizi, özellikle her gün belli miktarda fındığı çocuk yaştan ileri yaşlara kadar yememizi tavsiye ediyorlar.

Ardından da sanki ilaç yutuyormuşuz gibi dozu aşmamayı, sayı tanesini bile belirleyip tüketmemiz noktasında uyarıyorlar.

*

Ortalık yangın yerine dönmüş, her şeyin fiyatına günlük zam yapılıyor, bunları yazmak, halkın sıkıntılarını dile getirmek dururken, Ramazan günlerinde fındığın yararlarından söz etmekte nereden çıktı demeyin.

Fındık söz konusuysa önceliğimizdir.

*

Ülkemiz TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon uzun yıllar sonra yüzde 61.14'e çıktı. Dünyada 2. sıradayız.

(Bizden daha çok enflasyona sahip birinci sırada dünya ülkesi haritada yerini dahi gösteremeyeceğimiz Zimbabwe.  Yüzde 72.7 oran ile) 

İğneden ipliğe hayatımızın her ihtiyaç maddesine yüzde 200, 300' lerde zam yapıldı. Yapılmaya da devam ediliyor. 

Günlük tükettiğimiz ürünleri bir sonraki gün maalesef fiyatı artırılmış halde satın alıyoruz. Böylesine uçuk zamlara rağmen fındığın üreticiden satın alma fiyatı bir türlü beklenilen seviyede artmıyor.

Yıllardır fiyatı neredeyse yerinde sayıyor. Bu durumda fındığın hem üreticisi olup hem de yeterince tüketemiyor olmamız bizler açısından önemli bir eksiklik. Tüketmemiz gerektiği bir kez daha bilimsel verilerle ortaya çıktı. Öyleyse doktorları dinleyelim turfanda sebzeler yemektense bir avuç fındık yemeyi sağlığımız için alışkanlık haline getirelim.

*

Hafta içerisinde Türkiye'de en çok okunan SÖZCÜ Gazetesinde fındığın yararları haber yapılmış.

İç Hastalıkları Uzmanı  Prof. Dr. Osman Erk tarafından yapılan açıklamada önemli bilgiler dile getirilmiş. 

Sizlerle paylaşmalıyım.

Kolesterole karşı doğal bir besin çiğ fındık

Demir, folat, E vitamini, çinko, selenyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum yönünden zengin olan fındık ülkemizde en fazla üretilen fakat çok az tüketilen gıdalarından biridir. Oysa özellikle çiğ fındığın çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Yapısında bol miktarda lif bulunan protein, karbonhidrat, antioksidan, B2 riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminler,kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazinedir” dedi ve fındığın faydalarıyla ilgili şu bilgileri verdi…

Beyin sağlığını destekler

İçerdiği flavonoidler beyin sağlığını destekler. Ayrıca triptofan ve izolösin amino asitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Bağışıklığı güçlendirir

Fındık yağı E vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinen E vitamini kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kalp dostudur

Fındığın yüzde 62'si yağdır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri oranı düşüktür. Yağlardan gelen enerjisinin yüzde 90'ı tekli doymamış yağ olan oleik asitten gelir. Yüksek oranda içerdiği oleik asit (Omega 9) kötü kolesterolü (LDL) düşürür, damarlarda pıhtı oluşumuna yol açan kötü kolesterol oksidasyonunu önler. Demiri en fazla barındıran bitkidir ve protein kalitesi yüksektir. 100 gram fındık 14,2 gram kaliteli protein içerir. 25 gram fındık, günlük E vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. B vitaminleri, beta  sitosterol, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyumdan zengin; sodyum açısından ise fakir bir kuruyemiştir. Tüm bu vitamin, mineral ve faydalı yağlarla kalp damar sağlığını koruyucu, kansere karşı önleyici, tansiyon ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

Anti kanserojendir

Fındıkta fitosterol, E vitamini ve skualen olmak üzere önemli antikanserojen mikro besinler bulunmaktadır. Bu özelliğiyle sadece vücuttaki hücreleri yenilemez, DNA'sı bozuk ve tümörlü hücrelerin azalmasını sağlar. Diğer kuruyemişlere göre çok daha fazla E vitamini, folat ve demir içerir. Folat; kanserin yanı sıra Alzheimer ve doğumda çocukta nöral tüp defekt oluşumu riskini azaltan önemli bir vitamindir.

Cildi korur

Fındıkta bulunan antioksidanlar, cilde zarar verebilecek serbest radikallerle mücadele ederek, daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. İçerdiği E vitamininin desteğiyle daha sağlıklı ve daha genç görünümlü bir cilt sağlar.

Kas ağrılarına iyi gelir

Fındık bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmelerine izin verir. Magnezyum, bu sayede kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları önlemek için mücadele eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünü artırmaya yardımcı olur. Magnezyum kalp kaslarına da iyi gelir. Kalp ritminin bozulmasını engeller.

Günde ne kadar tüketilmelidir?

Fındığın çiğ olarak tüketilmesi durumunda besin değerlerinden çok daha fazla faydalanabiliriz. Kavrulma süresinin uzaması fındıkta besin kayıplarına sebep olurken, içerdiği sağlıklı yağların hasar görmesine ve okside olmasına yol açar. Kavrulmamışı, kavrulmuşa oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Kabukları çıkarıldığında, ışık ve havaya maruz kaldıklarında kolayca bozulur. Bu nedenle serin ve kuru yerlerde kabuklarıyla birlikte muhafaza edilmelidir. Her gün 20-30 adet fındık tüketmek sağlığa önemli katkılarda bulunur.


Bu haber toplam 2.053 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları