Hükümet dar gelirinin, ücretli memur, işçi ve özel sektör çalışanları ile emeklilerin maaşlarında iyileştirmeler yapsa da hayat pahalılığı enflasyon karşısında dik durabilmek ne mümkün?
Eskinin 1 lirasının alım değeri bugünün 5 lirası, 10 liranın alım değeri ise 50 lirayla eşitledi dersek eksik bir saptama yapmamış oluruz.
Kira ödeyen ve asgari ücretle çalışan 4 - 5 kişilik bir ailenin kazancıyla ay sonunu değil ay ortasını dahi getirmesi mümkün görünmüyor.
Fiyatlar neredeyse günlük zamlanıyor.
*
Nasıl hesap yaparsanız yapın sağlıklı beslenmeyi geçtik yalnızca doyabilmek için ekmek yeseniz günlük 8 veya 10 ekmek tüketen bir ailenin ayda bin lirayı aşan bir bütçeye gereksinim duyuyor.
Gerisini siz düşünün.
*
Çoğu aileler sosyal yardımlarla geçiniyor. Ya sosyal yardım alamayanlar, yardıma ulaşamayanlar...
Ordu Büyükşehir Belediyesi sosyal yardım alamayanları da düşünerek bir an önce bu kentte yaşayanların bütçelerine katkı sağlayacak girişimleri başlatmalıdır.
Mesela halk ekmek üretimini Ordu'ya getirmeli.
Diğer büyükşehir belediyeleri gibi halk ekmek üretecek fabrikalar kurmaya altyapısı yeterli gelmiyorsa mevcut fırın işletmeleriyle işbirliği yaparak ucuz ekmek üretimini sağlayıp geçim sıkıntısı çeken insanlarımıza devletin sosyal yardım elini göstermesidir.
Bunu nasıl yapar diyorsanız isterlerse formülünü bulurlar.
Mesela, fırıncı esnaflarından su parası almayabilir.
Ucuz un temin edebilir.
Belediyelerin aldığı vergilerden vazgeçebilir.
Vs...
Ekonomik sıkıntı çeken aileler daha ucuz fiyattan besleyici değeri yüksek ekmeğe ulaşarak ciddi bir destek almış olur.
*
Ordu ilimizde su fiyatları çok yüksek.
DÖRT kişilik bir ailenin sağlıklı yaşam sürdürebilmesi için ayda en az 23 metreküp su tüketmesi gerekiyor. Bu miktar, Türkiye'deki belediyelere göre, 10 ile 13 metreküp arasında değişiyor.
Mesela, evinde ayda 14 metreküp su kullanan Ordulular bu ay 198.50 TL OSKİ'ye su parası ödeyecekler.
Şayet 4 kişilik aile "sağlıklı yaşayalım, suyu standardında kullanalım tasarruf yapmayalım" derse ve ayda 23 metreküp su kullanırsa 400 liraya yakın faturayla karşılaşabilir.
Ordu Büyükşehir Belediyemiz ilimiz genelinde su fiyatlarına zam yapmak yerine suyun temel ve insanın ihtiyaç maddesi olduğu varsayımıyla indirim yapmalıdır.
*
Türkiyede en ucuz suyu hangi il kullanmaktadır diye google araştırma yaparken bugün ilimiz valisi olan Sayın Tuncel Sonel'le ilgili bir habere rastladım.
Sayın valimiz bundan önce görev yaptığı Tunceli ilinde Belediye başkan vekilliği görevinde de bulunduğu sırada Tunceli Belediye Meclis kararıyla su fiyatlarında hayranlık uyandıran indirime gitmiş.
Haberi sizlere yazımın sonunda sunacağım.
Ancak böylesi bir uygulama Ordu ilimizde neden olmasın.
Belediyeler için gelir kalemi olan su artık insani ihtiyaç maddesi olarak görülmeli...
*
2019’da Belediye Hizmetlerine Zam Yok!
2019 yılında başta su ve ulaşım olmak üzere Belediyemizce sunulan birçok hizmete zam yapılmayacak.
Belediyemiz Kasım ayı içerisinde yapmış olduğu Meclis Toplantısında 133 sayılı Meclis Kararı ile 2019 yılında başta su ve ulaşım olmak üzere ilan ve reklam vergisi, araç ve iş makinası kiralama gibi birçok hizmete zam yapılmayacak.
Belediye hizmetlerinde vatandaşlarımızın bütçesi düşünülerek herhangi bir artışa gidilmezken, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 2018 yılı ücret tarifesiyle devam edilecek. Buna göre vatandaşlarımız mesken su ücreti tonu olarak 2.46 ₺, ulaşım ücreti olarak ise öğrenci 1 ₺, diğer vatandaşlarımız ise 1.25 ₺ ödemeye devam edecek.
Vatandaşlarımızın aile ekonomisi düşünülerek böyle bir karar aldıklarını ifade eden Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, “Vatandaşlarımıza destek olmak nedeniyle, Belediyemiz tarafından sunulan hizmetlere 2019 yılında herhangi bir zam yapılmayacak