Sosyal medya artık yaşantımızın vaz geçilmez bir parçası. Masum gibi görünen bu medya yavaş yavaş çığırından çıkmaya başladı. İlk başlarda arkadaşlık kurmaya; ilerleyen zamanlarda yenilenlerin içilenlerin paylaşılmaya; daha sonrasında gidilen yerler, yapılan işler derken çıta o kadar yükseldi ki artık iş tamamen kurgusal olmaya başladı. Tamamen kurgudan ibaret yaşamlar mutsuz bir yaşamı da beraberinde getirdi.
Gerçeklikten kopuldu, tek mutluluk tıklanma, takipçi ve beğeni sayısı olmaya başladı. İşin kötü tarafı toplumsal olarak ahlak kurallarını yıkmaya, kasıtlı olarak çevreye ve kendilerine zarar vermeye başladı. Sadece birkaç beğeni uğruna çok tehlikeli videolar çekilmeye, sonu ölüme kadar uzanan haberler görmeye başladık. Bu olayın diğer bir tarafı da para kazanma hırsı. Hiç çaba sarfetmeden sanal bir dünyadan gerçek paralar kazanmak için akla gelebilecek her türlü saçma ve sağlıksız video sayıları önü alınamaz bir şekilde artmaya başladı.
En tuhaf bir kısmı ise fenomen olma uğruna cinsiyet değiştirme ameliyatları. Peki bu olay kontrol altına alınabilinir mi? Artık zor bir olay ama çaresi var gibi. Öncelikle devletin bu konuya bir el atması gerekiyor. Tüm bu sosyal medya dolandırıcılarının önüne geçilebilmesi ve sahte hesapların önlenebilmesi için Tc ve telefon numarası gibi kişiye özel bir numaradan hesap alınabilmeli. Çağrı merkezleri gibi sosyal medya merkezleri kurulmalı; burada sosyal medyaya yüklenen tüm içerikler kontrol edilip onaylandıktan sonra sosyal medyada gösterilmeli.
Cinsellik, şiddet ve hayati tehlike taşıyan video ve görseller silinmeli. Takipçi sayısına bir sınırlama getirilmeli. Sıradan bir insanın yüzbinlerce arkadaşı olamaz. Doğanın kanununa aykırı. Sıradan insanlar en fazla 1000 kişiyi ekleyebilmeli. Resmi ve özel kurumlar, devlet büyükleri, siyasetçiler, sanatçılar, oyuncular ve haber spikerleri gibi sürekli radyoda, televizyonda ve göz önünde olan kişiler bu sınırlamadan muaf tutulmalı. Ve en önemlisi kesinlikle sosyal medya üzerinden kişilere para ödenmemeli. Ancak insanlar para kazanamayınca boş boş sanal alemle uğraşmayı bırakır ve gerçek hayatta daha faydalı işler yapmaya başlar.